10 Mottoa – miten motivoida itseään toimimaan “oikein”

Toinen askel haasteeni uudelleen starttaamisessa on omien ”mottojen” eli periaatteiden tunnistaminen. Uskon, että itsensä tunteminen ja hyväksyminen sellaisenaan on yksi onnellisuuden kulmakivistä. Se auttaa tekemään ja tavoittelemaan niitä asioita, joita oikeasti arvostaa sen sijaan, että tavoittelee niitä asioita joita kuvittelee arvostavansa / muut arvostavat ja sitten ihmettelee ne saavuttaessaan, kun ei jostain syystä tunne itseään tyytyväiseksi. Saman havainnon tuo esiin Gretchen Rubinin kirjassaan ”The Happiness Project”. Päätin tehdä omien periaatteitteni eli mottojeni tunnistamisesta ja luomisesta haasteeni toisen askeleen, sillä näiden pohtiminen auttaa minua tuntemaan itseni vielä paremmin ja siten varmistamaan, että tavoittelen minulle oikeita asioita tulevaisuudessa.

Jokaisella yrityksellä on yleensä määriteltynä visio ja motto, jotka ohjaavat yrityksen tekemistä ja valintoja. Vain yhden moton valinnan sijaan, on omassa tapauksessa OK määritellä muutama eri, koska henkilökohtaisessa elämässä on useampia eri osa-alueita, joita varten tarvitsee suuntaviivoja (esimerkiksi työ-minä, koti-minä, harraste-minä jne.). Itse pyrin löytämään 10 minua parhaiten kuvaava mottoa (omat ”10 käskyäni”) ja pyrin muotoilemaan ne mahdollisimman naseviksi iskulauseiksi, jotta ne iskostuvat paremmin mieleeni ja auttavat minua seuraavan 365 päivän aikana (ja siitä eteenkin päin) motivoimaan itseni valitsemaan ”oikein”, kun houkutus valita ”väärin” tai mennä massan mukana on suuri. Tai päinvastoin tunteakseni itseni tyytyväisemmäksi tilanteessa, jotta koen valitsevani ”väärin”, vaikka oikeasti syvällä sisimmässäni tiedän valitsevani ”oikein” (esimerkiksi, kun minua houkutellaan lähtemään mukavan illanvieton jälkeen jatkoille yökerhoon, mutta päädyn kuitenkin kotiin mummoilemaan ja menemään ajoissa nukkumaan). Edellisten lisäksi yksinkertaisesi koen, että näiden pohtiminen on hauskaa ja valaisevaa puuhaa : )

Miten  tunnistaa omat iskulauseet?

Omien mottojen tunnistaminen ei aina ole helppoa. Kuvittelen tuntevani itseni jo melko hyvin, mutta hyväksymisen kanssa on varmasti vielä tekemistä. Jaksan vielä toivoa olevani esimerkiksi huomattavasti spontaanimpi ja seikkailunhaluisempi ja siten nimetä yhdeksi motokseni esimerkiksi ”Remember to do epic stuff”, vaikka syvällä sisimmässäni tiedänkin, että nautin loppujenlopuksi enemmän perusarjestani ja omista pikku rutiineistani ; )

Gretchen Rubin antaa blogissaan vinkkejä mottojen tunnistamiseen ja kirjoittamiseen. Parhaat vinkit ovat summattuna nämä:

  1. Mieti lauseita tai sanontoja, joita viljelet puheessasi jo nyt. Huomaatko usein toistavasi jotain sanontoja, jotka tuntuvat kolahtavat hyvin omiin periaatteisiisi? Olet ehkä keksinyt ne itse, lukenut jostain tai kuullut joltain muulta? Ei väliä, mistä ne ovat peräisin – voit hyvin poimia ne omiksi iskulauseiksesi!
  2. Pidämottosi lyhyinä ja napakoina: näin ne pysyvät helpommin mielessäsi ja niillä onvoimakkaampi vaikutus
  3. Lue inspiraatioksi muiden mottoja: löydät todennäköisesti niiden joukosta asioita, jotka resonoivat täysin omien ajatustesi kanssa
  4. Ole uskollinen omalle itsellesi ja omille arvoillesi: muista, että muiden motto ei välttämättä ole sinun mottosi –vaikka kuinka niin haluaisit

Itse aloitin listaamalla ne sanonnat ja asiat, jotka ovat tarttuneet puheeseeni vuosien aikana ja joita tunnistan jo käyttäväni itseni motivointiin tietyissä tilanteissa (eli vaikka en ole tietoisesti ajatellut niitä omina mottoinani, ovat ne jo itseasiassa toimineet sellaisina käytännössä!). Tämän jälkeen selailin inspiraatiota mm. Gretchen Rubinin blogin sivuilta, joissa hän listaa omansa ja sen lisäksi useat lukijat ovat jättäneet kommentteihin omat mottonsa. Lopputuloksena minulla on pitkä lista asioita, jotka niin sanotusti ”tuntuvat kolahtavan”.

Olen kasannut ja pyöritellyt listaa mielessäni enemmän ja vähemmän aktiivisesti kahden viikon ajan ja päädyin lopputuloksena siihen, että en osaa näin lyhyessä ajassa nimetä kaikkia mottojani. Aloitan kuitenkin listaamalla ne, jotka tunnistan ”varmoiksi” ja pyrin seuraavien viikkojen aikana tunnistamaan loput, sillä toivon ja uskon oppivani tuntemaan itseni matkan aikana entistä paremmin! Lisäksi vinkkinä mottojen luomiseen: niiden ei aina tarvitse olla asioita, joiden mukaan elät jo tänään. Jos esimerkiksi tunnistat nykyisten periaatteittesi vievän sinua väärään suuntaan, kauemmas arvoistasi, on täysin OK tässä vaiheessa keksiä itselleen uusia iskulauseita. Näitä toistamalla ne iskostuvat pian päähäsi ja alkavat pikkuhiljaa ohjaamaan sinua oikeampaan suuntaan. Esimerkiksi itse olen viime aikoina käyttänyt paljon sanontaa ”eläkkeellä ehtii nukkua” – tämä on hyvä esimerkki motosta, josta haluan mahdollisimman nopeasti päästä eroon ; )

Tässä siis omat Mottoni. Ne ovat valitettavasti sekaisin suomeksi ja englanniksi, sillä osa ei vain toimi suomen kielelle käännettynä. Tulen kirjoittelemaan näistä yksitellen lisää myöhemmin ja avata hieman tarkemmin jokaisen taustaa ja miten itse ne tulkitsen omalle kohdalleni!

Inspiraatiolista iskulauseista, joita minun pitää vielä hieman pyöritellä mielessäni pystyäkseni muodostamaan / valitsemaan loput 6 mottoani:

”Enjoy the little things”

”Learning by doing”

”Paras on Hyvän pahin vihollinen”

Don’t give a fuck”

”Less is more”

”Keep it simple”

”Ole kiitollinen”

”Hyvä mieli tarttuu!”

”Hengitä sisään, hengitä ulos”

”Expect good things to happen”

”Turha murehtia etukäteen”

”Pysy positiivisena”

”We all do mistakes”

”Ota asiat sellaisina kuin ne tulevat”

”Sitä saa, mitä mittaa”

”Assumption is the mother of all fuck ups”

”Do your own best, and you will never regret”

”Fashion fades,but style remains the same”

”Money can’t buy happiness, but it can buy a piece of cake that will make you happy”

”Juokaa iltatee yhdessä”

”DIY – Do it yourself”

”Be careful what you wish for…”

”Yhden kosketuksen taktiikka”

”Kadut vanhana todennäköisesti enemmä sitä, että jätät jotain tekemättä kuin mitä olet tehnyt”

”Lead by example”

”Luonto lataa akut”

”Keskity ratkaisuun”

”Älä lakkaa unelmoimasta”

”Vain muutos on varmaa (eli nauti hetkestä hetkestä)”

”Käy epämukavuusalueellasi aina tasaisin väliajoin”

”Mikä ei tapa se vahvistaa”

”Work smart, not hard”

”Katse taivaanrantaan”

”Lean in”

”Älä ota sitä henkilökohtaisesti”

”Ei sanoja, vaan tekoja”

”Ole läsnä”

”Veri on vettä sakeampaa”

”Älä anna auringon laskea vihasi ylle”

”Kill them with kindness”

Onko sinulla omia iskulauseita, jotka auttavat sinua toimimaan oikein arjen kommelluksissa? : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *