Miten puran tavoitteeni osiin ja teen suunnitelman seuraavalle 365 päivälle?

Tänään vihdoin pääsen kertomaan, miten olen ajatellut jakaa oman tavoitteeni hieman  realistisempiin osa-tavoitteisiin ja miten hyödynnän edellisessä kirjoituksessani kuvaamaani ”Agile” viitekehystä muodostaessani 365 -päivän suunnitelman tavoitteitteni saavuttamiseksi.

Ensimmäinen askel on purkamaa päätavoitteet muutamaksi pienemmäksi osa-tavoitteiksi ali muodostaa ns. ”Backlog”. Tämä on siis lista asioita, joita haluat saada tehdyksi matkan aikana, ja jotka auttavat sinua saavuttamaan lopullisen tavoitteesi. Omat tavoitteeni ajattelin jakaa pienempiin osiin seuraavalla tavalla:

Urheilu: Juosta maratonin osana virallista juoksukilpailua.

  1. Juokse 10km lenkki alle 60min ajassa
  2. Juokse  puoli-maraton
  3. Juokse täys-maraton (lopullinen tavoite)

Keho: Parantaa liikkuvuuttani ja tasapainoani joogan avulla, jotta ajanjakson lopuksi pystyn tekemään kaikki Yoga Journalin ”Advanced” tason asanat

  1. Opettele ”Beginners” tason asanat
  2. Opettele ”Intermediate” tason asanat
  3. Opettele ”Advanced” tason asanat (lopullinen tavoite)

Energia: Muuttamaan huonoimmat elintapani, jotta jaksan sekä urheilla ja tehdä töitä paremmalla energialla. Mittarina toimii InBody -mittaus, ja erityisesti vyötäröni viskeraalirasva -prosentti, jota haluan alentaa 0.5 prosenttiyksiköllä. 

  1. Analysoi ja tunnista top 10 puutetta elintavoissasi
  2. Korjaa 2-3 puutetta kerrallaan

Tämä listaus siis kuvaa, miten pyrin itse jakamaan tekemistäni hieman pienempiin ja käsiteltävämpiin kokonaisuuksiin. Tämä lista tulee varmasti elämään ja tarkentumaan matkan varrella, mutta tällä on hyvä lähteä liikkeelle. Kun katsoo näitä yksittäisinä asioina, ne alkavat tuntua huomattavasti konkreettisemmilta ja helpommin lähestyttävämmiltä kuin lopulliset tavoitteet!

Toinen askel on rakentaa aikataulu. Koska oma aikatauluni on 365 päivää, se jakautuu nätisti neljään kolmen kuukauden periodiin. Päätin ottaa sprint jakson pituudeksi 4 viikkoa a.k.a yksi kuukausi. Tämä pituus on ihan maksimi sprint jakson pituus, sillä tarkka suunnittelu 4 viikon päähän voi olla hankalaa, siksi suositeltu sprint jakson pituus on yleensä n. 2-3 viikkoa. Lähden kuitenkin liikkeelle 4 viikon jaksolla ja jos se vaikuttaa liian pitkältä, niin lyhennän sitä tarpeen tullen matkan varrella.

Kolmas askel on valita tavoitteet ensimmäiselle kolmen kuukauden periodille. Tähän kannattaa tietysti valita ne ”helpoimmat” tavoitteet, jotka pohjustavat matkaa kohti haastavampia osa-tavoitteita. Itse valitsin ”10km juoksen alle 60min”, ”Beginners tason –asanoiden harjoittelu”, ”Top 10 huonojen tapojeni tunnistaminen” ja ”valita yksi niistä korjattavaksi”.

Oma suunnitelmani karkealla tasolla näyttää siis seuraavalta:

Neljäs askel onkin sitten ensimmäisen Periodin tarkempi suunnittelu. Käytännössä tämä tarkoittaa osa-tavoitteiden jakamista konkreettisiin tehtäviin, ja näiden tehtävien aikataulutusta sprinteille. Sen teen kuitenkin erillisessä kirjoituksessa, jotta tämä ei veny kilometrin pituiseksi : )

Jos ruudun takaa löytyy joku, joka on eksynyt tänne blogini puolelle, niin haastan sinut mukaan projektiini. Jaa oma tavoitteesi kommenttiboxiin ja lähde seurakseni seuraavaksi 365 päiväksi : )

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *