Tavoitteiden konkretisointi – Pura tavoite konkreettisiksi tehtäviksi

Viides askel 365-päivän haasteeni valmistelussa on tavoitteiden konkretisointi. Käytännössä tämä tarkoittaa tavoitteen jakamista useampaan konkreettiseen tehtävään, joihin keskitytään kuukausi kerrallaan ja nämä asiat tekemällä onkin kuin huomaamattaan askeleen lähempänä varsinaisen tavoitteen saavuttamista. Isommat tavoitteet tuntuvat usein vaikeasti saavutettavilta, mutta kun ne purkaa pienempiin, helposti toteutettaviin askeliin, muuttuvat ne helpommin lähestyttäviksi ja realistisemman tuntuisiksi.

Tavoitteiden purkamista pienempiin osiin ei kuitenkaan tarvitse hoitaa valmiiksi yhdeltä istumalta. En esimerkiksi usko, että itse pystyisin ideoimaan täydelliset tehtävät jokaiselle 12 tavoitteelleni seuraavan parin viikon sisällä – päätin nimittäin startata 365-päivän projektini huhtikuun alusta. Itse lähestyn aihetta käymällä kaikki tavoitteeni läpi ja kirjaamalla ylös ensimmäisenä mieleeni tulevat tavoitetta tukevat tehtävät.

Pyrin kuitenkin jatkamaan tätä pohdintaa iteratiivisesti seuraavien kuukausien ajan ja erityisesti keskittymään tietysti niihin tavoitteisiin, joita lähden työstämään ensimmäisenä. Täten tehtävälistani tulee olemaan niin sanotusti ”elävä lista asioita” ja sitä mukaan kun keksin hyviä, konkreettisia tehtäviä kirjaan niitä ylös. Jokaisen kuukauden alussa, valitsen sitten 1-2 tehtävää per valitsemani tavoite, joita pyrin sitten käytännössä työstämään tämän kuukauden aikana.

Miten määrittelen hyvän tehtävän?

Jos tavoitteen tulee olla SMART, niin tehtävän tulee olla vielä SMARTimpi ; ) Oma 365 –projektini kulkee kuukauden jaksoissa eli pyrin pitämään tiukasti kiinni siitä, että kaikki tehtäväni ovat suoritettavissa yhden kuukauden aikana. Pyrin siis pilkkomaan tehtävät niin pieniin osiin, jotta voin kerran kuukaudessa taputtaa itseäni olkapäälle ja todeta tehtävän valmiiksi – tai ainakin näin toivon tapahtuvan… : )

Toisekseen, tehtävän tulee olla jotain todella konkreettista, eli kynnys sen aloittamiseen on pieni. Täten et päädy lykkäämään sen aloittamista päivästä toiseen, koska et oikein tiedä, mistä lähteä liikenteeseen. Mahdollinen selvittelytyö on siis tehty jo etukäteen, jolloin tehtävän tullessa kuukauden to-do listallesi tiedät täsmälleen, mitä sinun pitää tehdä!

Jos mahdollista, yritä kirjoittaa tehtävät samalla kaavalla kuin itse tavoitteet: ”Tee…., jotta / koska….”. Näin jokainen tehtävä sisältää perusteen, miksi / miten tämä edistää varsinaista tavoitettasi ja siten varmistat sinulla olevan hyvä syy ja motivaatio jokaisen tehtävän suorittamiselle. 

Listaa tehtävät ja pidä kirjaa onnistuneesti suoritetuista tehtävistä

Olen luonut uuden sivun blogiini: ”Seuranta”, johon listasin kaikki 16 tavoitettani ja näihin tähän mennessä ideoimani kuukausikohtaiset tehtävät. Päivitän tätä sivua sitä mukaan kun ideoin uusia tehtäviä tavoitteitteni saavuttamiseksi. Pidän tällä sivulla myös kirjaa siitä, mitkä tehtävät olen jo tehnyt ja mitkä ovat vielä ns. ”backlogilla” tekemättä.

Jos sinulla on heittää ideoita hyvistä tehtävistä, otan vinkkejä mielellään vastaan! : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *