Vinkkini Rukalle – Parhaat ladut ja (latu)kahvilat

Nautimme parin viikon takaisesta Rukan täysin siemauksin, suosittelen siis kovasti kotimaan matkailua myös muille laskettelun ja hiihdon ystäville. Haluankin jakaa omat ”parhaat, mutta rajalliset vinkkini” muille Rukan matkaa suunnitteleville.

Tämä oli vasta toinen kertani Rukalla eli vinkit eivät pohjaudu kovin syvälliseen kokemukseen ja vertailuun, mutta voin silti lämpimästi suositella kokeilemaan kaikkia listaamiani kohteita – jokainen niistä on henkilökohtaisesti testattu ja hyväksi havaittu.  Erityisesti latukahviloiden kohdalla minulla on ollut kriittinen tuomaristo (a.k.a mieheni) mukana laadunvalvojana ja hän on antanut hyväksyntänsä kaikille kohteille : )

Rukan kierros korkeimmalta kohdalta: hikinen mutta onnellinen!
Kuontivaaran lenkki: Kaunis, hämärtyvä maisema Rukatunturin suuntaan järveä ylittäessä
Alakylän ladut: mahtava järvisuora (mukavassa vastatuulessa) ja komeat tunturimaiset

Parhaat ladut / reitit

Vuosselin reitti (12km): Mukavan tasainen latu ja kaunis maisema Rukan suuntaan matkan puolivälissä. Reitin varrella sijaitsee yksi Rukan parhaista latukahvioista, Lammintupa (Winter Willage).

Rukan ympärysreitti (9km): Puolet reitistä on mukavan tasaista, ns. ”sinistä latua”. Puolet ladusta on hieman rankempaa, joko punaista tai mustaa. Musta osuus on kuitenkin pienen hengästymisen arvoinen, sillä maisemat ovat ylhäällä kauniit ja on hauska todeta hiihtävänsä puolivälissä laskettelurinnettä!

Alakylän ladut (17km): Taas kerran mukavan tasainen latu, joka kulkee kauniiden järvimaisemien poikki. Matkan varrella voi mm. ihastella komeita, järven rannalle rakennettuja hirsimökkejä. Tosin jos kevät on pidemmällä tämä latu voi olla hieman hankala hiihdettävä järviosuuksilla, jos pintaan on alkanut nousta vettä / loskaa.

Kuontivaaran lenkki (19km): Yksi pisimmistä latureiteistä, mutta silti mukavan tasainen hiihtää. Kulkee kauniiden maisemien poikki ja matkan varrella on pari kahvilaa, jos haluaa pitää hetken tauon. 

Rukan latukartta löytyy täältä ja sen avulla on helppo arvioida reittien pituuksia. Yleisenä huomiona se, että Rukan latureitit eivät olleet super-pitkiä. Jos siis haluaa hiihtää pidempiä reittejä, kannattaa hieman miettiä ja laskea etukäteen, mitä reittejä yhdistelee esimerkiksi yhden ja saman hiihtolenkin aikana. Ja oma vinkkini on: laske oikein, älä väärin. Muuten saatat yllättäen hiihtää enemmän kuin suunnittelit …tai jaksat… (2 + 16 + 9 + 11 = about 30km, eikö? ; )

Parhaat (latu)kahvilat ja ravintolat

Lammintupa: Ehdoton suosikkimme. Kävimme täällä kolmesti ja jokaisella kerralla leivonnaiset olivat huippu-tuoreita! Täältä saa ehdottomasti Rukan parhaat ja tuoreimmat munkit ja paikan päällä, tilauksesta paistettuja lättyjä. Aurinkoisella kelillä terassilla on hieno istua (muistan sen hatarasti edelliseltä reissultamme – tällä kertaa pilvisessä säässä pysyimme visusti sisällä). Pihassa on myös kaikenlaista puuhaa perheen pienemmille mm. huskyja, moottorikelkka ajelua, poroajelua jne. Paikalle pääsee myös autolla – hiihtäen suorintareittiä Rukakeskuksesta matkaa tulee n. 9-10km.

Pitäjän Pirtti: Kahvila ihan Rukakeskuksen ytimessä. Ei ehkä viihtyisin paikka, mutta kehut taas tuoreille tarjottaville – ja erityisesti valtaville, tuoreille munkkirinkeleille. Suosittelen ottamaan tarjottavat mukaan ja syömään ne aurinkoisena päivänä ulkona rinnemaisemista nauttien.

Riipisen Riistaravintola: Hyvä illallispaikka, josta saa paikallista ja laadukasta lähiruokaa. Ravintola on tunnelmallinen ja henkilökunta oli ystävällistä. Hintataso vaihtelee laidasta laitaan sen mukaan, minkä annoksen valitset – ei siis välttämättä mikään edullisin vaihtoehto, mutta hinta-laatu-kokemussuhde on hyvä : )

Ravintola Piste: Tällä kertaa emme Pisteeseen eksyneet, mutta edellisellä kerralla ollessamme Rukalla pääsiäisen aikaan, kävimme keikalla Ravintola Pisteessä (katsomassa Jenni Vartiaista). Pisteessä oli mielestäni hyvä tunnelma ja meiniki – vaikkakin melko tiivis sellainen johtuen keikan suosiosta!

Lammintupa <3
Lammintuvan tuoreiden herkkujen tuoksu oli näköjään kiirinyt muuallekin: pari muutakin suksija oli liikenteessä

Vinkkinä latukahviloiden osalta, kannattaa tarkastaa aukioloajat. Jotkut kahvilat menevät jo klo. 15-16 välillä kiinni. Meiltä jäi muutama latukahvila testaamatta tämän takia: olimme usein vasta iltapäivällä ladulla lasketeltuamme aamupäivän, jonka seurauksena kahviot olivat jo kiinni sinne asti ennätettyämme. Aukioloajat voi kuitenkin helposti tarkistaa Rukan kattavilta sivuilta täältä.

Hyvää Rukan reissua sinne pääsiäisen viettoon suuntaaville : )


p.s. Ja ei – tämä ei ole maksettu mainos Rukan kanssa – I wish ; ) Haluan vain sydämestäni suositella Rukaa, kotimaan matkailua ja hiihtolomaa kaikille muillekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *