Hiihtoloma!

Uuden 365 -haasteeni starttaamisen lomassa olen käynyt tuulettumassa hiihtolenkkien parissa. Hiihto on yksi suosikki urheilulajeistani ja nyt on loistavat kelit sen harrastamiseen! Älä siis anna sulien teiden ja katujen hämätä, sillä ladut ovat ainakin pääkaupunki seudun ja Pirkanmaan alueella loistokunnossa – ja ainakin viikonloppuna päästiin nauttimaan myös loistavista hankikannoista muun muuassa Paloheinässä! …vaikkakin täytyy myöntää, että niin paljon kuin nautinkin esimerkiksi viime viikonlopun aurinkoisista ja lämpimistä keleistä, niin en saata olla miettimättä, kuinka luonnollista +5 asteen kelit ovat helmikuisessa Suomessa…

Tästä huolimatta, haastan hiihtoloman kunniaksi kaikki muutkin ladulle! Nyt on viimeistään aika unohtaa kaikki kouluaikojen traumat ja antaa hiihdolle uusi mahdollisuus ; ) Se kannattaa sillä, hiihto on loistava aika nauttia raikkaasta talvi-ilmasta ja auringosta sekä viettää aikaa ulkona, yksin, kaksin tai koko perheen voimin.

Motivaattorina muutama fakta hiihdon hyödyistä – suoraan lainattuna UKK instituutin sivuilta:

  • parantaa hapenottokykyä. Hiihtovahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa onmukana hiihtoliikkeissä.
  • ylläpitää toimintakykyä monipuolisesti. Hiihto ei kehitä pelkästään kestävyyttä vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa-, selkälihakset sekä käsivarren lihakset.
  • soveltuu nivelvaivoista ja kulumista kärsiville. Esimerkiksi kävelyssä tai juoksussa niveliin kohdistuu iskuja tai paineita enemmän kuin perinteisen tyylin hiihdossa.
  • sopii pitkäkestoiseksi kestävyysliikunnaksi. Huonompikuntoinenkin jaksaa hiihtää useita tunteja ilman rasitusvammojen riskiä, kunhan säätelee vauhtiaan ja valitsee tasaisen maaston.
  • kuluttaa energiaa. Hiihdettäessä sekä ala-, keski- että ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin kuluu paljon energiaa.

Kirjoittelin syksyllä, että olen kärsinyt hieman jalkavaivoista ja koen hiihdon antavan hyvän tauon kantapäälleni toipua rasituksesta. Hiihto kun ei rasita jalkapohjia tai niveliä lainkaan samalla tavalla kuin juoksu. Lisäksi hiihto tuo mukavaa vaihtelua juoksemiselle sekä henkisesti että fyysisesti : ) 

Uumoilen hiihdon olevan myös yksi niistä asioista, jonka parissa haluan jatkaa itseni haastamista myös uuden 365 –päivän projektini myötä, sen verran hyvä alku minulla on jo edellisen, urheilupainotteisen haasteeni tiimoilta hiihtoa takana tämän kauden osalta… tarkemmin ottaen tasan 694km ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *