5 + 1 askelta oman tulevaisuuden vision rakentamiseen

Missä sinä haluat olla 5 vuoden päästä? Entäpä 10 vuoden päästä? Hankalia kysymyksiä – joihin vastaaminen auttaa kuitenkin avaamaan omia silmiä sen suhteen, mitä tulevaisuudeltaan haluaa ja ehkäpä auttaa myös tekemään alitajuntaisia päätöksiä, jotka pikkuhiljaa vievät kuin huomaamatta näitä asioita kohden.

En ole koskaan ennen rakentanut konkreettista tai ”tietoista” visiota / aarrekarttaa, missä haluan olla 5 – 10 vuoden päästä. Omalla kohdallani asiat ovat vain edenneet soljuvasti vaiheesta toiseen ja minua on luonnostaan ohjannut tahtoni ”menestyä” eli olen yleensä aina valinnut tietoisesti tai tiedottomasti vaihtoehdon, joka vie minua urallani eteenpäin ja jonka olen kokenut olevan ”minulta odotettu” päätös. 

Nyt – kun koen jo saavuttaneeni paljon – on kuitenkin viimeistään hetki miettiä, mitä ja mihin haluan seuraavaksi pyrkiä. Olenko oikealla tiellä vai onko aika kurkistaa jollekin vaihtoehtoiselle polulle, joko töiden, harrastusten, vapaa-ajan tai ihmissuhteitteni osalta. Ajattelin täten testata oman Vision rakentamista eli listata asioita ja mielikuvia siitä, missä koen haluavani olla seuraavan 5-10 vuoden päästä.

Jos sinäkin olet kiinnostunut aiheesta, tässä omat vinkkini jakoon, miten rakentaa oma tulevaisuuden visio:

0: Mieti, mitä kaikkea olet jo saanut aikaan

Ensimmäinen askel on vaihtoehtoinen – mutta suosittelen lämpimästi käyttämään tähän hieman aikaa. Ennen kuin lähdet suinpäin miettimään, mitä uutta haluat tulevaisuudeltasi, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkea olet jo saavuttanut! Tämä auttaa sinua tunnistamaan ne asiat, joita arvostat jo nykyisellään ja joita haluat vaalia myös jatkossa. Lisäksi se auttaa sinua olemaan tyytyväinen jo tänään sen sijaan, että odotat olevasi onnellinen ”sitten huomenna, kun…” ; )

1: Päätä aihealue

Teetkö visiota koko elämästäsi vai vain jostain osa-alueesta? Aina ei tarvitse parantaa koko maailmaa, vaan voit hyvin päättää keskittyä vision rakentamiseen vain jonkun tietyn sinua mietityttävän aihealueen osalta. Esimerkiksi missä olet töissä seuraavan 5-10 vuoden päästä? Mikä on rahatilanteesi? Missä asut? Mitä harrastat? Jne.

2: Älä kiirehdi ja listaa ylös kaikki mieleen tuleva

Anna asian hautua mielessäsi muutamia päiviä tai jopa viikkoja! Sen lisäksi, että mietit erilaisia faktoja, mieti myös mitä haluat ”tuntea”. Esimerkiksi odotatko tulevaisuudelta ”rentoutta”, ”aktiivisuutta”, ”vapauden tunnetta”, ”vallantunnetta”, ”itsenäisyyttä”, ”läheistä työyhteisöä” jne. Selaa erilaisia kuvia aihealueista, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa eli niiden kautta välittyy paremmin se tavoite tai tunne, mitä haet. Listaa kaikki mieleen tuleva ylös – nyt ei ole aika rajoittaa mielikuvitusta, enempi = parempi.

3:Kategorisoi aihealueet

Kun olet saanut aikaan pitkän listan asioita tai kuvia, alkaa kategorisoiminen ja karsiminen. Kategorisoi saman aihealueen asiat yhteen. Poista listalta päällekkäisyydet ja tiputa pois asiat, jotka isossa kuvassa näyttävät loppujenlopuksi pikkuseikoilta. Säilytä listalla vain ne asiat, jotka todella innostavat ja inspiroivat sinua eniten. Varmista myös lopuksi, että kokonaisuudesta löytyy asioita, jotka tavalla tai toisella edistävät kaikkia arvojasi (ellet ole keskittynyt vain rajattuun aihealueeseen), jotta et päädy osa-optimoimaan tulevaisuuttasi (esimerkiksi panostat visiossasi vain työelämään ja unohdat perhearvojasi edistävät asiat kokonaan pois tms.)

4: Tee Visiostasi konkreettinen

Nyt on viimeistään aika leikkiä kuvilla, jos et sitä jo aikaisemmissa vaiheissa tehnyt! Leikkaa esimerkiksi lehdestä kuvia, tee oma taulu Pinterestiin, kopioi netistä kuvia PowerPointtin / Photoshopiin jne. Pidä huoli, että näet visiosi tasaisin väliajoin: printtaa se esimerkiksi paperille ja laita seinälle tai tee siitä vaikka tietokoneesi taustakuva ; ) Mitä useammin näet visiosi, sitä paremmin se painuu verkkokalvoillesi ja alitajuntaasi muistiin. Puhu silloin tällöin asioista avoimesti ääneen, tämä tekee tavoitteistasi vielä konkreettisempia ja koet ehkäpä positiivista sosiaalista painetta sen todeksi tekemiseen.

5: Päätä, mitä teet visiollasi sen valmistumisen jälkeen

Vision valmistumisen jälkeen sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään sen enempää, sillä jo sen olemassaolo saattaa riittää. Kun olet tiedostanut, mitä haluat ja tavoittelet, alitajuntasi saattaa alkaa tehdä pieniä päivittäisiä valintoja, jotka vievät sinua pikkuhiljaa visiotasi kohti. Tietysti, jos olet malttamaton saavuttamaan unelmasi tai olet vain samanlainen analyyttinen luonne kuin minä, voit aloittaa samanlaisen 365 -päivän haasteen tehdäksesi hyvinkin tietoisia ja konkreettisia valintoja päivittäin visiosi saavuttamiseksi – mutta tämä ei tosiaankaan ole pakollista ; )

Itse olen tällä hetkellä kohdassa neljä eli olen rakentamassa omaa visiotani Pinterestiin. Jos olet kiinnostunut kurkkaamaan ajatuksiini etukäteen, löydät ne tauluista “My Achievements” ja ”My Future Vision”. Omistan hieman myöhemmin omat postauksensa kummankin taulun tarkemmalle esittelylle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *