DIY – Vinyl Record Wall

Kun aikaa tulee vietettyä kotona normaalia enemmän, huomaa motivaation alkavan taas kummasti nousta niiden pitkään to-do listalla pyörineiden parannusideoiden osalta. Ja nyt kun kaikki reissut (sekä työmatkat, lomamatkat, sukuloinnit ja mökkeilyt) on peruttu, niin kerrankin on aikaa olla kotona ja ottaa se teippi ja ruuvikone kauniiseen käteen! Kaikenlaista pientä puuhaa on siis tullut tehtyä ja niistä ensimmäisenä voisin jakaa omat niksini vinyylilevy -seinän teon!

To-do listallalla roikkunut tehtävä: Makuuhuoneen seinän sisustus. Makuuhuoneen seinälle on päätynyt vanhan taulun paikalle roikkumaan pienempi taulu, joka on sekä hyvin yksinäinen isolla seinällä että aivan väärällä korkeudella eli mittasuhteet ovat seinän osalta melko pielessä.

Alkuperäisenä ajatuksena minulla on ollut tauluseinän rakentaminen tuon yksittäisen taulun ympärille. Mieheni käydessä kuitenkin läpi vinyylilevyjään, tuli mieleen ajatus vinyylilevyjen käyttäminen sisustuselementtinä seinällä. Levyt ovat kuitenkin aika makeita sisustuselementtejä ja toisivat myös mukavasti persoonaa esiin muuten niin neutraalissa kodissamme. Ei siis kuin tuumasta toiseen.

Ensimmäiseksi pohdin, millä laitan levyt kiinni ja tarvitaanko niille omat kehyksensä. Pyrin aina tekemään ratkaisuja, jotka ovat helposti muunneltavissa eli esimerkiksi välttämään seiniin poraamista jne. Tällä tavoin voin myös testata miellyttääkö lopputulos silmää pitkällä aikavälillä ja jos ei, niin se on helppo muuttaa. Jos taas kyllä, niin poraamaan ehtii myöhemminkin ja viilaamaan lopputulosta sitten paremmaksi, jos/kun se on havaittu hyväksi ja pitkäaikaiseksi ratkaisuksi.

Täten päätin lähteä testaamaan naulojen sijaan tauluteippiä eli kaksipuolista teippiä, jolla voidaan kiinnittää kevyitä asioita seiniin reikien teon sijaan. Tämä rajoitti myös mahdollisuutta käyttää painavia kehyksiä levyjen ympärillä eli päätin kiinnittää levyt suoraan seiniin ilman kehyksiä. Tämän ajatuksen jälkeen törmäsin tietysti ongelmaan, että en halua vahingoittaa levyjen kansia – eli jos kiinnitän teipin levyn pahvipintaan ja se on seinässä esim. muutaman vuoden ajan niin teippi voi olla hankalaa saada pinnasta enää irti siististi. Osa mieheni levyistä on sen verran klassikkoja, että en raaski niitä pilata tämän takia. Ratkaisuksi tähän löytyi mieheni tilaamat ”levynsuojukset” eli muovikuoret, joissa levyjä voi säilyttää ja jotka suoraajat niitä esimerkiksi pölyyntymiseltä. Näitä löytyy esimerkiksi Amazonista ja Etsystä. Plussana näissä kuorissa on myös se, että kun olen teipannut vain kuoret seinään ja levyt ovat niiden sisällä, niin voin periaatteessa vaihdella seinällä olevia levyjä, jos kaipaan vaihtelua. Miinuksena on pieni kiilto: eli tietyssä valossa muovikalvo kiiltää hieman liikaa verrattuna esimerkiksi taulukehyksen mattapintaiseen lasiin. Tämä on kuitenkin mielestäni hyvä ”ensimmäinen” ratkaisu – eli kuten jo mainitsin, seinää voi aina myöhemmin parantaa jos / kun lopputulos on havaittu hyväksi ja pitkäaikaisesti silmää miellyttäväksi ratkaisuksi!

Step by step, miten rakensin oman levyseinäni:


1: Hahmottele, minkä kokoiselle alueelle levyseinää olet rakentamassa eli kuinka monta levyä suunnilleen tarvitset: esim. neliön muotoinen alue 3×3 tai 4×4 levyä, pitkittäinen levyseinä joko pysty tai vaakasuoraan esim. 3×4 tai 2x 5 levyä jne.  

2: Hanki tauluteippiä. Itse ostin randomilla Finbulletin kaksipuolista teippiä viiden metrin rullallisen. (ja siitä kului 12 levyn kiinnittämiseen hieman yli puolet).  

3: Valitse kivoimmat näköiset ja väriset levyt ja sommittele niistä lattialla silmää miellyttäviä kokonaisuuksia. Tämä on hyvä tapa testailla, minkälaisen kokonaisuuden haluaa ennen kuin alkaa teippailemaan niitä seinään. Itse päädyin pitämään alun perin seinällä sijainnen taulun sommitelmassa mukana. Näinpä otin taulun alas seinältä, jotta pystyin sommittelemaan levyt sen ympärille.

4: Valmistele valitsemasi levyt: Itse päädyin esimerkiksi ottamaan itse vinyylilevyt pois kansista. Täten kiinnitettävistä kansista tulee vieläkin kevyemmät ja ne pysyvät todennäköisesti paremmin pelkällä tauluteipillä seinässä. Ja JOS kävisi niin, että teippi pettää, niin eipähän tarvitse pelätä levyjen puolesta. Lisäksi näin levyjä voi myös kuunnella, vaikka kuoret ovatkin toisenlaisessa käytössä : ) Tämän jälkeen ujutin levyjen kuoret yllämainittuihin muovisiin suojakuoriin niin, että kuoren avoin reuna jäi osoittamaan ylöspäin.

Ensimmäisen levyyn vedin n. 10cm teipin sekä sen ylä- että alareunaan. Tämän seurauksena levy jäi kuitenkin roikkumaan hieman etuviistoon seinälle. Täten lisäsin myös molempaan yläkulmaan teipinpalat (n. 2-3cm pätkät), jonka seurauksena muovisuojan yläreuna kiristyi suoraksi ja levy asettui nätisti seinää myöten.

5: Sitten eikun teippailemaan! Eli otin levyn kerrallaan käsittelyyn ja leikkasin teipit niiden taustalle ja iskin kiinni seinään. Painelin jokaista levyä hetken aikaan teippien kohdalta, jotta ne tarraisivat varmasti kiinni. Paria jouduin siirtämään, prosessin edetessä, kun huomasin välien jäävän epäsymmetrisiksi. Teippi kesti kuitenkin hyvin ainakin kertaluontoisen irroittamisen ja takaisin liimaamisen.

Olen lopputulokseen hyvin tyytyväinen. Seinä sai hieman (persoonallista) eloa ja väriä muuten niin neutraaliin ympäristöön nähden. Seinä on myös makuuhuoneessa eli se ei paista sieltä ihan kaikkien silmään. Nyt pitäisi löytää jostain kankaanpala ja esim. muutama vaaleanpunainen silkkikukka, jolla saisin sidottua seinällä olevan vaaleanpunaisen osaksi myös muuta sisustusta! …ja sitten se ikuisuuksia työn alla olleen päiväpeiton ompeleminen…. Noh, onneksi tässä on vielä karanteenipäiviä jäljellä ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *