12 Tavoitettani seuraavalle 365 päivälle

Aika ottaa neljäs askel 365 päivän haasteeni valmistelussa! Edellisessä postauksessa esittelemäni vision / aarrekartan myötä voin saada kiinni fiiliksestä, mitä haluan tehdä sekä missä haluan olla ja mennä seuraavan 5-10 vuoden päästä. Jotta tuonne joskus pääsisin, on aika miettiä realistisia ja konkreettia asioita, joita voin seuraavan 365 päivän aikana tehdä ottaakseni ainakin muutaman askeleen oikeaan suuntaan!

Tavoitteita miettiessä on hyvä pitää mielessä nyrkkisääntö ”SMART”, eli tavoitteen tulee olla selkeä (Specific), mitattavissa (Measurable), saavutettavissa (Achievable), merkityksellinen (Relevant) ja aikaan sidottu (Time bound)

Ohessa lista asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon omia tavoitteita listatessaan:

1: Muista konkreettisuus:

Seuraavan 365 päivän tavoitteet voivat olla vielä melko abstrakteja (tarkat tehtävät niiden toteuttamiseksi listataan myöhemmin), mutta niistä pitäisi välittyä jonkinlainen konkreettinen lopputulema, joka voi perustua esimerkiksi tarkkoihin lukuihin tai sitten tiettyyn fiilikseen, joka halutaan saavuttaa. Tämä lopputulema on yksi virstanpylväs matkalla kohti lopullista visiota.

2: Käytä tavoitteen kuvailuun kaavaa ”Haluan……, jotta / koska…… ”:

Agile –menetelmistä tutussakirjoituskaavassa kuvataan aina sekä ”mitä halutaan tehdä” ja ”miksi”. Tämäkaava auttaa antamaan enemmän merkitystä ja taustaa sille, miksi jotain tehdäänsen sijaan, että vain sokeasti tekee jotain.

3: Tavoitteen saavuttaminen tulisi kestää noin 2-12kk: 

Tavoitteen ei tarvitse olla niin spesifi, että se on kuukaudessa paketissa, mutta toisaalta se tulee olla toteutettavissa maksimissaan vuoden sisällä. Jos tavoitteen saavuttaminen kestää enemmän kuin 12kk, tulee siitä helposti liian saavuttamaton – ja tällöin olisi hyvä miettiä, miten tavoitteen voisi pilkkoa kahteen pienempää osaan, joista toinen otetaan työn alle vasta kun toinen on tehty. Näin varmistaa useampia onnistumisen fiiliksiä matkan varrella. Arvioi jokaiselle tavoitteellesi suuntaa antava aika-arvio, niin tiedät alustavasti minkälaisesta urakasta on kyse.

4: Pidä balanssi realismin ja optimismin välillä:

Älä listaa liian montaa tavoitetta, muuten saatat olla pettynyt vuoden päästä, kun oletkin ehtinyt vasta puoleenväliin listaasi. Toisaalta, älä ota asiaa liian vakavasti, sillä idea on keskittyä vain muutamaan tavoitteeseen kerrallaan ja vasta yhden valmistuttua, poimia uusi työn alle. Listasi ei siis tule olemaan kiveen hakattu lista asioista, joita sinun t ä y t y y tehdä seuraavan vuoden aikana, vaan se on elävä lista asioista, joiden parissa h a l u a t työskennellä. Vaikka arvioisitkin nyt, että nämä asiat on tehtävissä noin vuoden aikana, se on vain arvio.  Tämä arvio saattaa sitten muuttua, kun pääset aiheisiin tarkemmin käsiksi yksi kerrallaan. Jos ehdit tehdä ne kaikki seuraavan 300 päivän aikana, hienoa! …ja ala miettimään lisää tavoitteita, joita voit ottaa työn alle lopuksi 65 päiväksi. Ja jos taas ehdit vain puoleen väliin listaasi, hienoa! ….ne olivatkin siis huomattavasti isompia asioita saavuttaa ja olet nyt jo todennäköisesti askeleen lähempänä sitä, missä haluatkin olla : )

Pyrin pitämään oman listani maksimissaan noin 10-15 tavoitteen pituisena. Päädyin toistaiseksi asettamaan itselleni 12 tavoitetta, joista jokainen linkittyy joko yhteen tai useampaan arvooni / visioni osa-alueeseen.

Tässä lista omista tavoitteistani seuraavalle vuodelle:


Terveys ja urheilu:

1: Haluan parantaa urheiluni laatua, jotta pystyn samaan aikaan enemmän vähemmällä ja välttäisin esimerkiksi rasitusvammoja (kesto n. 2-3kk, jonka aikana saan muodostettua tästä uuden rutiinin)

2: Haluan haastaa itseni tekemään kaikki ”tason 4” jooga asanat, jotta tunnen itseni vahvaksi, vetreäksi ja koen nautintoa visuaalisista ja kauniista asennoista (kesto 12kk)

3: Haluan parantaa elintapojani ja laihtua 4 kiloa, jotka olen talven työkiireissä ja -stressissä onnistunut kerryttämään, jotta tunnen oloni raikkaammaksi ja vanhat vaatteeni eivät kiristäisi päälläni (kesto 12kk)

4: Haluan haastaa itseni 3000km haasteeseen eli liikutan itsenäni vuoden 2019 aikana 1000km hiihtäen, 1000km pyöräillen ja 1000km juosten tai kävellen, jotta minulla on hyvä mittari ja motivaattori pitää yllä aerobista kuntoani ympäri vuoden (kesto 12kk – mutta aion poikkeuksellisesti sitoa tämän kalenterivuoteen 2019, enkä haasteeni aikatauluun)


Aktiivisuus, etenemisen tunne, itse tekeminen:

5: Haluan haastaa itseni juoksemaan maratonin tänä vuonna, jotta saan yhden pitkä-aikaisesta haave-tavoitteestani saavutettua ja pystyn todistamaan itselleni kykeneväni ”vaikka mihin” (kesto 3-4kk)

6: Haluan ostaa vähemmän ja tehdä itse enemmän – tavoitteena 5 isompaa Do-It-Yourself projektia, koska saan nautintoa tekemällä jotain konkreettista vastapainona hyvin abstraktille päivätyölleni sekä pystymällä antamaan uuden elämän tavaroille / vaatteille, sen sijaan, että haalin lisää materiaa (kesto 4-5kk hajanaisesti seuraavan 365 päivän aikana)


Läheiset, Visuaalisuus, Luonto:

7: Haluan nauttia enemmän hetkestä, sen sijaan, että mietin aina jo seuraavaa asiaa, jotta päivät eivät tuntuisi kuluvan niin nopeasti ohi (2kk – jonka aikana saan muodostettua tästä rutiinin)

8: Haluan puuhastella kesämökillämme tehdäkseni sen entistä viihtyisämmäksi ja toimivammaksi sekä nauttia ”käsillä tekemisestä” toimistotyön vastapainoksi. Tavoitteena on toteuttaa 5 isompaa ”DIY” projektia. )

9: Haluan haastaa itseni tekemään enemmän konkreettisia asioita ympäristön puolesta, jotta voin omilla teoillani ja esimerkilläni vaikuttaa kehitykseen positiivisesti (2kk – jonka aikana saan muodostettua tästä rutiinin)


Työt, menestyminen

10: Haluan ymmärtää enemmän sekä aloittaa sijoittamisen, jotta saan säästössä olevat rahani tuottamaan paremmin (3-4kk)

11: Haluan kehittyä paremmaksi ja vahvemmaksi nykyisessä työssäni, jotta pystyn sanomaan olevani nykyisen, minulle uuden aihealueen ammattilainen sekä parempi esimies (3-4kk)

12: Haluan haastaa itseni tarkastelemaan työmarkkinoita ja -mahdollisuuksia avoimin silmin ja tehdä päätös visioni suunnan suhteen, jotta voin tehdä päätöksen, antaako nykyinen työni minulla yhtä paljon kuin se vie (2-3kk)


Eiköhän tällä listalla päästä alkuun. Lista ei todellakaan tule olemaan staattinen, vaan on täysin OK lisätä, muokata ja poistaa listalla olevia asioita matkan varrella, jos siltä tuntuu. Jotta lista on helppo löytää myös jatkossa, lisään sen uudelle välilehdelle ”Haasteeni”, jonne aion myös lisätä edistymiseen liittyvää tietoa. Muutama viikko sitten työhöni liittyvällä kurssilla opin, että edistymisen läpinäkyvyys ja visualisointi on tärkeää ”motivaation ylläpitämiseksi” ja visuaalisena, valokuvamuistin omaavana henkilönä allekirjoitan tämän täysin ja aioin testata sen toimivuutta myös omalla kohdallani!

Seuraavaksi pitää valita muutama asia listalta, joiden toteuttamiseen alan pureutua tarkemmin. Teoriassa suositus on, että asioita pitäisi tehdä yksi kerrallaan, koska muuten fokus katoaa ja motivaatio lopahtaa (lue lisää täältä). Oman listani asiat ovat kuitenkin niin erilaisia, että päätin pystyä valitsemaan usean asian samaan aikaan työn alle  – en kuitenkaan todellakaan kaikkia! Priorisointi on tässä tapauksessa a ja o. Kyseessä on kuitenkin päivittäminen elämäni eli olisi hieman liian tylsää, jos keskittyisin vain ja ainoastaan yhteen näistä asioista kerrallaan – sen verran annettakoon anteeksi multi-taskingiin syyllistyvälle luonteelleni ; )Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *