Arvojen tunnistaminen ei olekaan helppoa, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa!

Tällä kertaa on luvassa pohdintaa omien arvojeni ja potentiaalisten tavoitteitteni ympärillä. Kuten kirjoittelinkin aikaisemmin täällä, alustan tavoitteitteni valintaa tutkimalla ensin omia arvojani. Omien arvojen tunnistaminen oli mielestäni hankalampaa kuin kuvittelin. On helppo listata asioita, mitä arvostaa ja mistä pitää, mutta arvot ovat kuitenkin jotain hieman syvemmältä kumpuvia teemoja. Todellisia arvoja ihmisellä on yleensä muutamia eli pitäisi pystyä tunnistamaan, mikä on vain ”kivaa” ja mitä on todella se perustavaa laatua oleva asia, joka ohjaa sinua päivittäin eteenpäin! Eräs tapa määritellä arvo on muun muassa seuraava:

”Arjessa elävät arvot ovat valintoja ohjaavia periaatteita, joihin on kiteytetty, mikä on tärkeää ja mitä kohti kannattaa mennä.”

Arvot todennäköisesti muuttavat myös muotoaan iän myötä. Uskon joidenkin arvojen olevan sellaisia, jotka kulkevat läpi koko elämän, kun taas toiset saattavat muuttaa painoarvoaan ajan ja elämäntilanteiden myötä (esimerkiksi ”työ ja menestyminen” saattaakin perheen myötä jäädä huomattavasti pienemmälle sijalle ja kenties nousta taas takaisin lasten muuttaessa pois kotoa jne.)

Pohdinnan jälkeen tunnistin itselläni olevan viisi arvoa. Tosin tässä blogissa tulen keskittymään niistä vain neljään, sillä ne ovat asioita, joista haluan blogissani keskustella:

  1. Hyvä olo, terveys ja energisyys
  2. Aktiivisuus, ahkeruus ja etenemisen tunne
  3. Työ ja menestyminen
  4. Visualisuus, harmonia ja luonto

Tämä on ensimmäinen arvaukseni, mitkä asiat taustalla ohjaavat omia päivittäisiä valintojani. Välillä tietoisesti, välillä ei. Nämä eivät välttämättä ole oikein määritelty ja luokiteltu, mutta uskon, että pääasia on tässä vaiheessa tunnistaa omat arvot sillä tasolla kuin mahdollista ja tarkentaa / muokata niitä myöhemmin tarpeen mukaan.

Arvojen tunnistamisen jälkeen jatkoin harjoitusta listaamalla niitä asioita, joita teen tänään näiden arvojeni noudattamiseksi ja päinvastoin, mitä ovat ne asiat, jotka vievät minua poispäin arvoistani. Lopputuloksena sain aikaan seuraavan kartan, jossa ylhäällä on listattuna arvoni ja alhaalla asiat, jotka vaikuttavat arvoihini. Lisäksi olen värikoodannut nuolet arvojen ja tekemisieni välillä niin, että punaiset nuolet kertovat asian vievän minua poispäin arvostani, kun taas vihreät nuolet vievät minua kohti arvoani.

Tämä oli mielestäni hauska harjoitus, sillä nyt minulla on edessäni mustaa valkoisella sen suhteen, mitä asioita minun kannattaa jatkaa ja mihin minun puolestaan pitää kiinnittää enemmän huomiota. Mielenkiintoisin, vaikkakaan ei mitenkään yllättävä, havainto oli, että osa asioista linkittyy moneen eri arvoon, mutta linkitys voi olla negatiivinen toisen arvon kannalta ja taas toisen suhteen positiivinen. Esimerkiksi panostukseni työhön edistää kahta arvoistani, mutta toisaalta sotii hyvinvointini arvoa vastaan.

Seuraava tehtäväni onkin valita, mitkä näistä ”parannettavaa” puolen asioista ovat itselleni tärkeimpiä eli minkä niistä parantamiseen haluan sitoa myös uuden tavoitteeni! En aio sortua valitsemaan niistä kaikkia, sillä sekä tutkimusten että omien kokemuksieni mukaan liian monen asiat muuttaminen samaan aikaan on tuhoon tuomittu ajatus. Eli kuten monessa muussakin asiassa less-is-more.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *