Miten asettaa hyvä tavoite?

Selkeän tavoitteen avulla oma tekeminen muuttuu merkityksellisemmäksi  ja motivoivammaksi. Lisäksi se tunne kun vihdoin saavuttaa kauan odotetun ja paljon työtä vaatineen tavoitteen on yleensä hyvin palkitseva. Tosin usein ainakin omalla kohdallani huomaan, että matka kohti tavoitetta on loppujenlopuksi aivan yhtä hauska, kun itse tavoitteen saavuttaminen!

Kuinka sitten asettaa hyvä tavoite? Se on usein hankalaa, mutta tärkeää. Huonosti asetettu tavoite on epämotivoiva ja ajan saatossa se helposti unohtuu kokonaan. Kuten aiemmin kirjoittelin tavoite on hyvä myös sitoa omiin arvoihin, jotta tavoitteiden saavuttaminen tukee oikeita määränpäätäsi. Oikeiden tavoitteiden valinnan lisäksi, on hyvä miettiä, miten tavoitteen muotoilee, jotta sen mahdollisimman mielekäs. Tänään siis ajattelin pohtia, mikä on hyvä tavoite ja miten se kannattaa muotoilla.

Hyvä ja laajasti tunnettu tapa asettaa tavoite on SMART –konsepti, josta moni on varmaan jo kuullutkin yhdessä sun toisessa yhteydessä. Haluan kuitenkin itse nostaa sen esiin, sillä koen sen olevan hyvä tapa määrittää itselleen mielekäs tavoite ja siten nostaa todennäköisyyttä sen suhteen, että tavoite ja innostus ei unohdu niin nopeasti. Mistä tässä SMART:issa on sitten kyse?

Specific: Tavoite määrittelee tarkasti, mikä on tavoiteltu lopputulos eikä yritä olla maailmaa syleilevä. Esimerkiksi  jos tavoitteesi on ”voida hyvin”, niin sitä kohti on hyvin hankala pyrkiä, koska se voi käytännössä tarkoittaa mitä tahansa: tarkoittaako se, että haluat tuntea itsesi vahvaksi? Haluatko eroon närästyksestä? Vai haluatko kenties olla henkisesti vahvempi? Määrittele tavoitteesi siis niin, että tiedät varmasti mistä on kyse.

Measurable: Tavoite on mitattavissa. Esimerkki: Jos tavoitteesi on olla ”hyvässä kunnossa vuoden loppuun mennessä”, voi olla vaikea suunnitella, miten tämän saat aikaan, koska et pysty mitenkään mittaamaan edistymistäsi tavoitteen suhteen. Voit rehkiä esimerkiksi kovastikin salilla, mutta jos joku kysyy sinulta lokakuussa, miten tavoitteesi etenee, niin ainoa mitä voit sanoa, on että ”olen todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin ennen”, joka ei välttämättä ole kovin motivoiva lopputulos kovasta urakastasi.  Siksi on parempi asettaa mitattavissa oleva konkreettinen tavoite esim. ”Pystyn juoksemaan 10km” tai ”Pystyn tekemään 50 punnerrusta”, siten voit esim. lokakuussa kertoa jaksavasi juosta ”jo 8km” eli olen enää 2km päässä tavoitteestani.

Achievable: Tavoite on saavutettavissa. Liian kova tavoite saa sinut helposti luovuttamaan, koska et koe edistyväsi juuri lainkaan. Esimerkki:  jos ottaisin tavoitteekseni saavani Golfin tasoituksen ”nollaan” vuonna 2019, niin todennäköisesti luovuttaisin jo muutaman kuukauden sisällä, kun toteaisin, että ei tästä tule mitään. Jos taas asettaisin tavoitteekseni laskea sitä näin ensi alkuun kymmenellä pykälällä, niin uskoisin innostukseni riittävän todennäköisemmin loppuun asti.

Relevant: Tavoite on sinulle itsellesi merkityksellinen ja sinun pitää itse uskoa siihen. Jos tavoitteesi on esimerkiksi ”alkaa kasvissyöjäksi”, mutta et ole todellisuudessa kiinnostuksesi aiheeseen on pyöreä ”nolla”, voi tavoitteen saavuttaminen taas kerran olla vaikeata ja painua pikkuhiljaa unholaan. Jos taas olet oikeasti kiinnostunut kasvissyömisen terveys- ja ympäristö-vaikutuksista ja sen lisäksi kenties koet sen olevan eettisesti tärkeää, niin tavoite on sinulle paljon mielekkäämpi ja sinulla on aito motivaatio saavuttaa se.

Time bound: Tavoite on sidottu aikaan eli   sinulla on asetettuna henkinen deadline sen suhteen, milloin haluat olla tavoitteessasi. Muuten tavoitteesta tulee ikuisuusprojekti, jonka voi aina lykätä ”huomiseksi”.

Jos haluat lukea lisää SMART –viitekehyksestä, niin kannattaa kurkata esimerkiksi tänne.

Koen, että talven tavoitteeni oli hyvin ”SMART”: Tavoitteeni on hiihtää 1000km talven 2017-2018 aikana”. Se on hyvin spesifi, mitattavissa SportsTrackerin avulla, oman hiihtotaustani tuntien myös saavutettavissa – vaikkakaan ei liian helposti, pidän kovasti hiihtämisestä eli se oli itselleni mieluisa tavoite ja hyvin vahvasti aikaan sidottu, sillä hiihtokaudella on hyvin selkeä alku ja loppu.  Aion siis hyödyntää näitä näkökulmia omaa myös seuraavaa tavoitetta asettaessani, sillä se on jo kertaalleen hyväksi koettu tapa motivoida itsensä liikkeelle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *