Pohdintaa arvoista ja niiden merkityksestä arjen valintoihin

Luen parhaillaan kirjaa / tutkimusta siitä, miksi itselle asetetut tavoitteet usein unohtuvat ja uudet hienot päätökset elämäntapa remontin suhteen kokevat hiljaisen kuoleman ajan myötä. Kirjassa pohdittiin mielenkiintoisesti omien arvojen määrittelyn tärkeyttä tavoitteiden taustalle. Kirja löytyi itselleni hyvään saumaan, sillä olenhan parhaillani pohtimassa juuri näitä asioita ja miettimässä omia tavoitteitani. Siksi innostuin kokeilemaan olisiko kirjan opeista hyötyä myös omassa projektissani ja samalla jakaa nämä ajatukset myös täällä blogin puolella.

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan kirjan sanoma oli, että omat muutosprojektit ja tavoitteet kannattaa aina sitoa omiin arvoihin. Jos yrität tehdä jotain, joka ei ole sidoksissa omiin tiedostettuihin (tai tiedostamattomiin) arvoihisi, käy helposti niin, että mielenkiintosi lopahtaa ja / tai priorisoit ajan myötä aina muut, todellisia arvojasi edistävät, asiat näiden tavoitteiden edelle. Ideana on, että kaikki pystyvät lyhyen ajan tsemppaamaan ja tekemään uusia asioita uudella tavalla, mutta jos tekeminen ei ole sidottu todellisiin arvoihin on näiden tapojen ylläpitäminen pitkällä aikavälillä epätodennäköisempää kuin tilanteessa, jossa uusi tekeminen tukee omaa arvomaailmaasi.

Konkreettinen esimerkki: Oma tavoitteeni on jo pidemmän aikaa ollut, että minun pitäisi ”venytellä enemmän”. Aina välillä innostun tästä, mutta pidemmän päälle se aina jää. Voisikohan yksi syy olla siis siinä, että en ole koskaan sitonut sitä omiin arvoihini ja kertonut itselleni kunnon perusteluita, miten se auttaa minua pitkällä aikavälillä? Esimerkiksi, jos yksi arvoistani on aktiivinen liikkuminen, niin nykytilanteessa venyttely ei edistä tätä arvoa, koska venyttely ei ole omassa päässäni aktiivista liikkumista ja on itse asiassa pois siitä ajasta, jonka voisin käyttää ”tehokkaamminkin”. Jos siis haluan oikeasti motivoida itseni venyttelemään, minun pitää kertoa itselleni, miten se pitkällä aikavälillä tukee arvojeni saavuttamisessa. Jos en venyttele, niin todennäköisesti se nostaa urheiluvammojen riskiä ja huonontaa liikeratojani, ryhtiäni jne. jne. Täten minun on todennäköisemmin helpompi motivoitua uhraamaan aikaa tälle tekemiselle tänään, koska se todennäköisesti auttaa minua olemaan aktiivinen myös huomenna.

Toisena esimerkkinä suoraan kirjasta on lapsiperhe –arjen ja liikunnan yhdistäminen. Liikunta saattaa monella jäädä helposti toiselle sijalle, koska haluaa priorisoida  vapaa-aikansa mieluummin aikaan perheen kanssa kuin esimerkiksi yksinäiselle juoksulenkille. Tämä puhtaasti siitä syystä, että perhe on tässä tilanteessa suuremmassa arvossa kuin liikunta. Tässä kannattaa kuitenkin pohtia asiaa taas kerran pitkällä aikavälillä: saattaa hyvin olla, että lasten kanssa vietettyä aikaa varjostaa jatkuva väsymys ja et esimerkiksi pysy lastesi perässä kaikissa leikeissä. Voisiko olla, että liikunta voisi sittenkin tukea tätä ykkös-arvoasi? Jos investoit silloin tällöin aikaa lenkillä käymiselle tai otat esimerkiksi yhteiseksi tavaksi käydä pyöräilemässä koko perheen kesken, niin saat itsekin huomattavasti enemmän energiaa ja jaksat nauttia enemmän yhteisestä ajasta perheen kanssa.

Asiat eivät tietysti ole koskaan musta-valkoisia, mutta nämä esimerkit herättivät ainakin itseni miettimään joskus olevan hyvä ajatella hieman tätä päivää pidemmälle. Miettiä, mitkä asiat tukevat todellisia päämääriäni / arvojani pitkällä tähtäimellä ja siten saada motivaatiota niiden tekemiseen jo tänään. Ja toisaalta myös päinvastoin: ymmärtää, mitkä asiat eivät itse asiassa tue todellisia arvojani ja siten minun on turha stressata niiden saavuttamisesta, sillä minulla on loppujenlopuksi parempaakin tekemistä (esimerkiksi niin kiva kuin näkyvä six-back olisikin, niin onko siitä minulle oikeasti hyötyä/iloa niin paljon, että mieluummin puserran vielä pari vatsalihasliikettä sen sijaan että tekisin pari palauttavaa venytystä ; )

Kirjassa annettiin vinkki, että omat arvot kannattaa tiedostaa ja kirjata ylös. Arvojen tunnistamisen jälkeen pitäisi pohtia:

  1. Mitä asioita teet jo tänään, jotka tukevat omia arvojasi?
  2. Mitä asioita teet tänään, jotka itseasiassa vievät sinua poispäin omista arvoistasi?

Kirjan innoittamana päätinkin tehdä hieman itsetutkiskelua ja listata omat arvoni ja niihin liittyvät tekemiseni. Näiden kautta voin ensinnäkin valita oikeat tavoitteet itselleni ja sen jälkeen rakentaa tavoitteeni tukemaan kyseisiä arvoja ja siten parantaa mahdollisuuksiani ylläpitää motivaatiotani niiden saavuttamiseksi. Tästä kuitenkin lisää myöhemmässä postauksessa, sillä taidan tarvita vielä hieman lisää aikaa arvo-karttani viimeistelyyn : )

Jos aihe kiinnostaa sinua enemmänkin, vinkkaan lukemaan Anu Kangasniemen kirjan ”Tavoitteesta Tavaksi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *