Miksi säästän rahaa – 6 syytä, jotka motivoivat minua

Korkataanpa the MoneyTalks kategoria nyt sydäntäni lähellä olevalla aiheella eli säästämisellä  : )

Säästäminen on mielestäni tärkeä aihe – erityisesti tänä päivänä, kun kuluttaminen on tehty todella helpoksi ja lainaa saa helposti teksiviestillä. Pakollinen blogi-disclaimer tähän alkuun, että tiedetään, tiedetään, kaikille säästäminen ei ole mahdollista, sillä joskus elämäntilanne menee vain niin hankalaksi, että on pakko elää kädestä suuhun. Uskon kuitenkin vahvasti, että tämä on todellinen ongelma vain osalla ihmisistä ja sen päälle on paljon ihmisiä, joille säästäminen on hyvinkin mahdollista!

Minusta säästäminen on mielenkiintoinen aihe ihan jo psykologisessa mielessä. Koen, että ihmisten luonne vaikuttaa tähän hyvin vahvasti: osa on synnynnäisesti hyvin säästeliäitä kun taas toisilla raha tuntuu polttavan taskussa ja kaikki mikä tulee, myös menee – vaikka tulotason kasvaisikin. Esimerkiksi meillä on kotona opetettu säästämään rahaa ihan pienestä pitäen eli teoriassa meillä kaikilla lapsilla on ollut sama lähtökohta rahojen käsittelyn suhteen, silti meidän rajankäyttö on hyvin erilaista: siinä, missä itse kuulun tuohon ensimmäiseen ryhmään eli olen ollut pienestä pitäen hyvin säästeliäs, toinen sisaruksistani on täysin vastakohtainen tälle ja hänellä rahankäyttö on ollut aina huomattavasti hövelimpää. Siksi uskon, että asenne säästämiseen on paljolti kiinni luonteesta, vaikkakin ympäristöllä on siihen vahva vaikutus – joko hyvässä tai pahassa.

Saving money to feel relaxed
Yksi minulle tärkeimmistä syistä säästää on turvallisuuden ja vapauden tunne! Ilman huolia ja huonoa omaatuntoa rahasta voin laittaa energiani kaikkeen muuhun!

Säästäminen on siis aina ollut minulle helppoa ja minun ei ole tarvinnut juuri kiinnittää siihen huomiota. Ymmärrän kuitenkin täysin, että kaikille, kuten esimerkiksi sisarukselleni, se ei ole yhtä helppoa. Tämä ei ole kuitenkaan este, se on vain hidaste eli uskon vahvasti, että säästämäänkin voi oppia ja siitä voi tehdä itselleen tavan siinä missä hampaiden harjaamisesta tai lenkille lähdöstä.

Tänään en aio kuitenkaan puhua omista vinkeistäni säästämisen aloittamiseen – puhutaan siitä sitten myöhemmin. Kuten aina, on ensin nimittäin tärkeämpää miettiä ”miksi” haluan alkaa säästämään (lue aiheesta enemmän kirjoituksessani miten asettaa hyvä tavoite). Kun tiedät, miksi haluat tehdä jotain, on itse tekeminen sitten aikanaan motivoivampaa ja sinun on helpompi pysyä päätöksessäsi, kunnes siitä muodostuu rutiini / tapa, jota ei tarvitse enää sen kummemmin ajatella.

Inspiraatioksi listaan tähän omat syyni, miksi itse säästän mielelläni rahaa kuukausittain. Pienen itse-tutkiskelun jälkeen summaisin omat teesini näihin kuuteen kohtaan:


1: Turvallisuuden tunne:

Koen, että säästäminen tuo minulle, ja on aina tuonut, turvallisuuden tunnetta. Kun tiedän, että minulla on riittävästi bufferia säästöissä / sijoituksissa, tiedän pärjääväni muutaman kuukauden, vaikka elämä heittäisikin yllätyksiä eteen. Sama koskee myös lähipiiriäni, tiedä että jos jollain läheiselläni tai perheelläni kävisi huonosti, voin tarvittaessa auttaa myös heitä.2: Ympäristöasiat

Ympäristöasiat ovat tehneet minusta hyvin harkitsevan kuluttajan, en halua ostaa tai käyttää enää mitään turhaa (idoliani Julia Thurenia lainatakseni: ”älä osta mitään turhaa paskaa” – allekirjoitan tämän täysin!) Olen siis oppinut nauttimaan ostamisen sijaan myös kieltäytymisen tunteesta: ”olipa onni, että en tullut haksahtaneeksi tuohon uuteen mustaan mekkoon, minulla on niitä jo kuitenkin kolme ennestään – mitä ihmettä olisi tehnyt enää neljännellä oli se sitten kuinka kiva tahansa”. Mieluummin siis uusiokäytän ja tuunaan vanhaa kuin ostan uutta – oli sitten kyseessä huonekalu, vaate jne.


3: Asunnon ostaminen

Asunnon ostaminen – tämä on tosin omalla kohdallani jo toteutunut haave, mutta aikanaan yksi iso syy itselleni säästää. Kun minulla oli jo aikaisessa vaiheessa käsiraha säästettynä, se antoi minulle mahdollisuuden ostaa asunto heti kun koin ajan oikeaksi. Eli siinä vaiheessa, kun asuntokärpänen iski, pystyin heti alkaa katselemaan asuntoja tosissani – sen sijaan, että olisi alkanut parin vuoden intensiivi säästäminen ja kärvistely käsirajan keräämiseksi kasaan tms.


4: Vapauden tunne

Vapauden tunne – kun minulla on tunne, että raha-asiani ovat kunnossa antaa se minulla yllämainitun turvallisuuden tunteen lisäksi myös tietynlaisen vapauden tunteen: minun ei tarvitse huolehtia ja murehtia raha-asioitani, olen tilanteen herra. Minulla on yleensä esimerkiksi tietty summa säästettynä ”hupitililleni”, jolloin tiedän, että voin huoletta tehdä jotain kivaa ihan milloin haluan, eikä minun tarvitse miettiä asiaa sen kummemmin. Harvoin päädyn kuitenkaan tätä hupi-tiliäni tyhjentämään, mutta tunne siitä, että minulla on siellä itseni hemmotteluun korvamerkittyä rahaa on vapauttava. Tunnen myös silloin todella ansainneeni tämän hemmottelun / tuhlailun ja samalla tiedän, että tuhlailu pysyy omassa hallinnassani, koska todelliset säästöni ovat turvassa muilla tileillä / kohteissa.


5: Eläkesäästäminen ja -sijoittaminen:

Kuulun siihen skeptiseen koulukuntaan, joka ei usko Suomen valtin kykenevän maksamaan minulle riittävää eläkettä. Kaikki raha kuluu nyt suurien ikäpolvien eläkkeiden maksamiseen ja koska nuoria on Suomessa lukumääräisesti vähemmän, tarkoittaa se sitä, että meidän eläkerahat menevät kuluvat meidän vanhempien eläkkeiden maksuun ja on ihme, jos jotain on jäljellä omien eläkepäivieni alkaessa. Taatakseni itselleni mukavat kissanpäivät haluan varmistaa, että minulla sopiva bufferi säästössä eläkepäiviäni varten. Eläke tuntuu vielä hyvin kaukaiselta ajatukselta, mutta mitä aikaisemmin aloitat sitä paremman korolle-korkoa efektin saat rahoillesi ja sitä mukavampi potti sinua on odottamassa. Ja pienen-pieni taustalla kutkuttava ajatus on myös aikaisen eläköitymisen mahdollistaminen. Eläkeikä nousee ja nousee koko ajan. Jos siis onnistun säästämään itselleni sopivan pesämunan eläkettä varten, se saattaisi parhaimmassa tapauksessa mahdollistaa aikaisemman eläköitymisen – jos siltä joskus sitten tuntuisi.

Tiedän, että moni saattaa tämän aiheen kohdalla ajatella, että eläkeaika on niiiiin kaukana, että miksi turhaan murehtia ja säästää sitä varten ja mieluummin nauttia elämästä nyt ja tässä – sitähän saattaa vaikka kuolla ennen sitä ja mitä hyötyä kaikesta pihistelystä sitten on. Oma vastaukseni tähän on: Totta, mutta mitä jos käykin niin hassusti, että et kuolekaan ennen eläkeikääsi ja putoatkin sitten yhtäkkiä tyhjänpäälle / et pääse ikinä eläkkeelle, koska sinulla ei ole siihen varaa? Muutaman euron sivuun pistäminen tänään ei ole paljon mistään pois, mutta se voin olla 30-40 vuoden jälkeen huomattava summa rahaa, joka mahdollistaa sinulle vaikka ja mitä. Better Safe than Sorry.


6: Koukuttavuus:

On koukuttavaa sekä palkitsevaa nähdä, kun säästetty summa kasvaa joka kuukausi. 10-15 vuotta sitten summa, jolla se kasvoin oli hyvin pieni, nyt se on tietysti hieman isompi – mutta on hyvin tärkeä muistaa, että säästöt kertyvät pienistäkin puroista. Ja jos nuo pienet purot ohjaa vielä perustuottaviin sijoituksiin, niin pienet purot alkavat kerryttämään uusia pieniä puroja.

Luin juuri mielenkiintoisen kirjan sijoittamisesta ja siellä oli mm. silmiä avaava esimerkki-laskelma korkoa korolle ilmiöstä: Jos sijoitat 500e alkupääomana ja sen jälkeen säästät ja sijoitat 50e kuukaudessa 30 vuoden ajan. Tämän seurauksena olet säästänyt 30 vuodessa 18 500e rahaa. Mutta olettaen, että saat sijoituksellesi 9.4% tuohon (Pörssin keskituotto), niin sinulla onkin 30 vuoden jälkeen 108 000e tililläsi! (Seppo Saarnio, Miten Sijoitan Pörssiin). Ja tämä vain 50 euron kuukausisäästämisessä ja sijoittamisella. Mutta puhutaan tästä aiheesta tarkemmin lisää myöhemmin – tämä vain pienenä teaserina tähän väliin : )


Listattuani omat syyni säästää, etsin mielenkiinnosta käsiini myös faktatietoa, mitkä ovat yleisesti motivoivimmat syyt suomalaisten keskuudessa säästää rahaa. Löysin finanssialan teettämän tutkimuksen, miten suomalaiset säästävät tänä päivänä. Tutkimus on toteutettu useamana vuotena eli se antaa myös mahdollisuuden vertailla asenteiden muutosta säästämistä kohtaan. Tutkimuksen mukaan yleisin syy säästää rahaa on ”vararahaksi tai pahanpäivän varalle.” Tämä osuu hyvin yksin omien motiivieni kanssa! Kuin myös toiseksi ja kolmanneksi yleisimmät syyt: ”Eläkeaikoja varten” ja ”Asunnon hankintaa varten”. Muut syyt säästää ovatkin sitten itselleni hieman vieraampia tai ajatuksena kaukaisempia.

Huomionarvoista on myös, että itse en koe säästämiseksi sitä, että säästää esimerkiksi seuraavaa lomamatkaa tai laukkuhankintaa varten: säästät silloin rahaa tuhlataksesi sen pois heti kun mahdollista. Toki tämäkin säästäminen on enemmän kuin OK, mutta ei silloin, jos se on ainoa säästämisen muoto. Tämän ”hupi-säästämisen” rinnalla pitää olla aina myös ns. kauaskantoista säästämistä, jolla ei välttämättä ole mitään spesifiä kohdetta. Asunnon osto tai iso remontti on tästä tietysti poikkeus. Asunto on nimittäin samalla myös investointi eli siksi se lukeutuu todelliseksi säästämiseksi  : )

Toivottavasti tämä avasi omaa näkökulmaani säästämisen ihmeelliseen maailmaan ja ehkäpä antoi myös inspiraatiota säästämisen aloittamiseen – jos ei sitä jo nykyisellään tee! Kuulisin myös mielelläni, mikä motivoi teitä säästämään! : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *