Tips to London: 5 days and 20 spots to visit

Lontoo – aina yhtä monipuolinen ja ihastuttava kaupunki. Onnistuimme (kerrankin!) ajoittamaan mieheni kanssa molempien työmatkan Englannin suuntaan samalle ajankohdalle ja päätimme toteuttaa yhtä työmatkavinkeistäni eli yhdistää hyvin ja hyödyn samoille lennoille. Teimme alkuviikon töitä, jonka jälkeen jäimme loppuviikoksi pidennetylle viikonlopulle nauttimaan Lontoosta myös turistin silmin.

Lontoo yllättää minut aina monipuolisuudellaan. Sen eri kaupunginosat tarjoavat hyvin monenlaisia fiiliksiä eli suosittelen tutustumaan Lontooseen laajemminkin niiden perinteisten nähtävyyksien lisäksi. Jotta tästä ei tulisi kilometrin pituinen postaus, päätin jakaa omat vinkkini viiteen osaa: postaus per päivä ja alue. Tässä on lyhyt yhteenveto kakista alueista ja linkitän tarkemmat kirjoitukset jokaisen päivän kohdalle, kun ehdin ne kirjoitella : )


Lontoon alueet ja omat päiväretkemme:

1. Päivä: Oxford Street, Regent Street, Bond Street, Carnaby, British museum, Piccadilly Circus

Shoppailu-taivas! Oxford Streetiltä ja Regent Streetiltä löytyvät kaikki mahdolliset ketju-merkit, sekä edullisemmat että keskitason hintaluokkaa edustavat. Bond Street edustaa sitten high-end brandeja. Shoppailun lomassa on hyvä tarkastaa myös lähellä sijaitsevat British Museum ja Piccadilly Circus.

2. Päivä: Westminster, Big Ben, London Eye, Buckingham palace, Chelsea

Perinteisten nähtävyyksien päivä! Tällä alueella sijaitsee suurin osa Lontoon must-see nähtävyyksistä eli tänä päivänä saa ruksittua useamman kohteen pois ”nähty -listalta”: Big Ben, Westminster Abbey, London Eye, Buckingham Palatsi, Harrods jne. Jos shoppailu vielä kiinnostaa, niin Chelseassa on myös hyvät ostosmahdollisuudet (mm. hyvin idyllinen pieni luksuskatu) ja muutama second-hand helmi luksus brändejä metsästävälle. 

Buckingham Palace
3. Päivä: Kensington Garden, Hyde Park, Nottinghill

Puistot ovat täynnä kauniita kukkaistutuksia, lampia ja suihkulähteitä. Suosittelen pakkaamaan piknik eväät mukaan ja istahtamaan lämpimällä ilmalla johonkin lammen rannalle nauttimaan auringosta, maisemista ja ohikulkevien ihmisten katselemisesta. Puistojen ihailun jälkeen kannattaa suunnata kohti Notting Hillin markkinoita ”Portobello Roadille”. Alue on täynnä kauniita, värikkäitä taloja ja erityisesti perjantaisin ja lauantaisin se ilmeisesti herää eroon, kun katu suljetaan kokonaan markkinoita varten.

Hyde Park
4. Päivä: Tower, Old Spitalfields, The Shard, South Bank / River Thames

Jos et muina päivinä ole saanut 20km kävelyä täyteen, niin tänä päivänä se menee takuulla rikki : ) Jos jalat kestävät, niin suosittelen kävelemään Thames -jokea pitkin aina Towerista London Eyelle. Towerin alueella itsestään selviä nähtävyyksiä ovat Tower Bridge ja Towerin linna. Mutta tällä alueella pyöriessä kannattaa tarkastaa myös Old Spitalfields Market. Näiden jälkeen suosittelen kävelemään Thamesin rantaa pitkin, kohti keskustaa. Matkan varrella voi ihailla maisemia ja muutamia pienempiä nähtävyyksiä.

5. Päivä: Little Venice, Regent Part, Camden Market

Tämän päivän aikana tulee esiin hieman toisenlainen Lontoo. Little Venice ja Camden Market on hyvin erilaista aluetta ydinkeskustaan verrattuna. Fiilis on hyvin boheemi, sisältäen mm. kanavaan ankkuroituja asuntolaivoja sekä loistavaa Street Foodia tarjoavia kojuja. Regent Park on taas hyvin kaunis puisto lampineen, hedelmäpuineen ja nurmialueineen. Jos olet pakannut juoksukengät mukaan, suosittelen tekemään lenkin Regent Parkin kanaalin ja puiston alueella.

Camden Market

Liikkuminen

Yllä yleiskatsaus Lontoon eri alueisiin, joihin ehdimme itse 5 päivän aikana tutustumaan. Suurimman osan siirtymisistä teimme jalan, sillä Lontoon keskusta on kuitenkin yllättävän kompakti ja kävellessä näkee mukavasti maisemia ja erilaisia paikallisia asuinalueita. Useana päivänä kävelimme aamulla päivän kohteeseemme ja illasta otimme sitten metron tai bussin takaisin hotellille väsymyksen iskiessä. Tällä taktiikalla askelmittarin päiväkeskiarvo näytti 27.000 askelta per päivä eli n. 20km. Reissun aikana ei siten tarvinnut juurikaan stressata salilla tai lenkillä käynnistä, eiköhän tämä määrä riittänyt aktiivisuuden ylläpitämiseen ; )

Liikkumista varten kannattaa ostaa Oyster Card, jolle voi ladata haluamansa summan rahaa. Kortti maksaa 5£, mutta kortilla maksaessa liikkuminen on sekä huomattavasti edullisempaa että helpompaa kuin yksittäisillä kertalipuilla. Kortti on myös ns. “ikuinen” eli jos suuntaat Lontooseen uudestaan myöhemmin, voit käyttää samaa korttia. Kortti vain leimataan metroon mennessä ja tullessa ja riippuen siitä, kuinka monta vyöhykettä olet siirtynyt, summa veloitetaan automaattisesti kortilta. Kaikki perusnähtävyyden ovat kuitenkin samalla vyöhykkeellä eli näiden välillä siirtymiseen menee yleensä vain pienin mahdollinen kertamaksu.

Bussissa maksu on kiinteä eli 1,5£ – eli hieman hassusti bussilla kulkeminen on edullisempaa kuin metrolla, vaikka luulisi, että kannustin pitäisi olla juuri päinvastaiseen suuntaan! Bussi on kuitenkin hyvin hidas vaihtoehto Lontoon ruuhkissa, mutta suosittelen testaamaan sitäkin, jos on liikenteessä ruuhkapiikkien ulkopuolella – ja tähtäämään yläkertaan, etupenkille maksoi mitä maksoi ; )


Ravintolat ja Kahvilat

Ruuasta vielä muutama sana, Lontoosta löytyi paljon hyviä ruokapaikkoja ja kannattaa nähdä hieman vaivaa niiden selvittelyyn etukäteen, sillä tarjontaa on paljon ja laatu on vaihtelevaa. Yleisen huomiona kuitenkin, että hintataso on kalliihko ja annokset ainakin omalla kohdallamme olivat yllättävän pieniä. Erityisesti koko päivän kävelyn jälkeen pettymys oli välillä suuri, kun eteen tuotiin maukas, mutta mini-kokoinen annos naposteltavaksi : ) Annan tarkempia ravintolavinkkejä aluekohtaisissa postauksissa. Yleisenä huomiona kuitenkin: jos haluaa syödä hieman edullisemmin, mutta takuuvarmasti hyvää ruokaa, suosittelen vierailemaan yllämainituilla markkinoilla. Sekä Notting Hillissa, Old Spitalfieldsissä että Camdenissa oli toinen toistaan herkullisemman näköisiä ruokakojuja, joissa hinta oli yleensä 5-10£ luokkaa.

Notting Hill – Portobello Road Market

Mitä sitten jäi vielä näkemättä?

Vaikka paljon ehdimmekin kiertää ja nähdä, niin paljon jäi myös vielä näkemättä. Omalla bucket listallani ovat ainakin nämä asiat:

Näköala yli Lontoon: Eli vierailu esimerkiksi the Shardissä, London Eye:ssa tai The monumentissa. Jälkimmäinen näistä on budjettivaihtoehto, pääsylipun hinnan ollessa vain 4-5£ luokkaa. Näiden lisäksi ehdottomana suosikkina on Sky Garden – puutarha 38. kerroksessa. Valitettavasti tämä on avoinna vierailuille vain tiettyinä päivinä kuukaudessa eli vierailumahdollisuus riippuu reissun ajoituksesta.

Dior näyttely: Lippuja on vain tietty määrä päivässä ja ne usein myydään loppuun etukäteen eli kannattaa varata ajoissa (mitä itse en tiennyt…).

Tower: Olimme melko poikki ja hinta on melko suolainen eli jätimme tällä kertaa vierailematta. Ehkä sitten ensi kerralla menemme sinne heti alkulomasta ja vielä virkeillä jaloilla!

Piknik puistossa: Huhtikuun puolessa välissä oli vielä hieman liian koleaa piknikille – eli ensi kerralla hieman lämpimämmällä ilmalla.

Lion King musikaali: Yksi musikaali per reissu ja tällä kertaa valitsimme Michael Jacksonin Thrillerin – joka oli kyllä huikea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *