Aika Rauhoittua

viimeinen viikko on mullistanut kaikkien meidän arjen tavalla tai toisella. Korona. Se on nyt tapetilla joka paikassa ja kaikissa puheissa. Itse kuulun (onnekseni) todennäköisesti niihin, joihin se on (toistaiseksi) vaikuttanut astetta lievemmin. Työni onnistuu täysin normaalisti kotoa käsin, minulla ei ole riskiryhmään kuuluvia sairauksia tai ikää, minulla ei ole lapsia, joiden kotiin jääminen häiritsisi työpäiviäni jne. Eli arki rullaa (yhäkin toistaiseksi) jotakuinkin samaan tapaan kuin ennen – ainoa muutos on suunnitellun Hong Kongin matkan peruuntuminen vapulta ja normaalia pidempi etätyöputki, mutta nämä ovat pieniä juttuja 🙂

Omasta tilanteestani riippumatta minuakin kuitenkin kalvaa tietynlainen levottomuus, jonka uskon vaivaavan myös monia muita: miten vanhempani ja isovanhempani voivat? Mitä jos minä kuitenkin saan koronan, kuinka paha se omalla osallani tulee olemaan? Kuinka pitkään tämä jatkuu ja miten se vaikuttaa koko Suomen ja maailman talouteen? Kuinka nopeasti yritykset / Suomi pääsee tämän jälkeen takaisin jaloilleen? Miten käy sijoituksilleni? Monia kysymyksiä on ilmassa ja mihinkään niistä ei ole tietystikään vastausta – vain spekulaatioita, jonka huomaan valtaavan myös suuren osan keskustelustamme kotona.

Huomaan levottomuuden konkreettisesti itsessäni rauhattomuutena. Samalainen rauhattomuus on minulle tuttua myös hektisten työpiikkien tai oganisaatiomuutosten aikaan, jolloin tuntuu siltä, että en saa itseäni tai ajatuksiani pysäytettyä ja siirryn vain tehtävästä toiseen sekä töissä että kotona. Esim. minä, joka vihaan siivoamista löytää itsensä pyyhkimästä pölyjä, siivoamassa vaatehuonetta jne. Minulla on pakonomainen tarve siirtyä tehtävästi toiseen ja keskittymiskyky tuntuu olevan 2-vuotiaan tasolla.

Alkuviikosta päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja yrittää rauhoittua. Helpommin tietysti päätetty kuin tehty. Näitä asioita olen kuitenkin ottanut päivittäisiin rutiineihini itseni rauhoittamiseksi:

  1. Aamulenkit: Kotona töitä tehdessä tuntuu menevän välillä kuuppa ihan jumiin, kun koko päivän kököttää sisällä huoneilmassa. Lyhyt 30-40min kävely tai kevyt hölkkä aamulla virkistää ja piristää kummasti ennen työpäivän aloittamista. Jos kävelyn tekee tarpeeksi ajoissa aamulla saa myös kävellä ihan rauhassa ilman riskiä köhivistä vastaantulijoista ; )
  2. Hyödynnä etätöiden johdosta säästyvä aika: Jos olet niin onnekas / epäonnekas, että pystyt / joudut tekemään etätöitä, niin keskity sen positiivisiin puoliin eli ajansäästöön: miten paljon säästät aikaa sillä, että sinun ei tarvitse siirtyä töihin ja sonnustautua katseen kestäviin vaatteisiin – voit viettää koko päivän juuri niissä vaatteissa kun haluat – ja pyrkiä vain välttämään videopuheluita syyttämällä huonoa wifi-yhteyttä ; ) Tämän ajan voit käyttää esim. noihin virkistäviin aamulenkkeihin tai muuhun itsellesi tai perheellesi tärkeihin asioihin. Pyrin siis itse kerrankin välttämään tämän extra-ajan käyttämistä extra-työntekoon ja pyrin mieluummin käyttämään itselleni merkittäviin asioihin.
  3. Meditointi: Olen aina halunnut medioita, mutta en ole koskaan saanut sitä aikaiseksi – koska minulla on (muka) aina niin kiire tehdä kaikkea muuta ; ) Nyt olen kuitenkin päättänyt ottaa tämän tosissani kokeiluun ja ilokseni havaitsin pienenkin meditaatioyrityksen itseasiassa toimivan. Maanantai-iltana minulla oli todella levoton fiilis ja päätin hetken mielijohteesta testata meditaatiota kännykän jatkuvan selaamisen ja koronastatistiikkojen päivityksen sijaan. Yritin olla viiden minuutin ajan ajattelemassa mitään ja keskittyen vain hengittämään – ja se yllättäen toimi! Tunsin tämän jälkeen taas saavani kiinni yhdestä ajatuksesta kerrallaan sen sijaan, että minulla tuntuisi olevan vain suriseva hyttysparvi päässä.
  4. Online / Koti-jooga: Olen yrittänyt ottaa tavaksi rauhoittua iltaisin (edes lyhyen) jooga-hetken parissa. Aina ei tarvitse lähteä jooga- tai kuntosalille vaan joogata voi kotonakin. Joko omasta päästä improvisoiden tai sitten erilaisten online joogien avulla. Omat suosikkini ovat esimerkiksi Boho Beatiful tai Yogaia.
  5. Keskity pieniin kauniisiin asioihin tai hetkiin: Yritän nauttia pienistä arkisista, kauniista hetkistä. Esimerkiksi kevät on pikkuhiljaa saapumassa Suomeen ja nautin raikkaasta keväisestä tuoksusta ulkona, auringon paisteesta jne. Toinen asia, mistä saan piristystä on kodin sisustuksen miettiminen: nyt kun kotona tulee vietettyä enemmän aikaa on hyvä syy laittaa kuntoon ne muutama nurkka / toiminnallisuus, jotka ovat pitkään olleet laiminlyötynä. Näiden kuntoon laittamisesta saat pientä iloa ja mukavaa puuhaa. Plus jos näiden kunnostaminen kaipaa uusia hankintoja, niin nyt on hyvä aika tukea paikallisia yrittäjiä ja hommata tarvittavat kilkkeet heiltä.

Näiden asioiden avulla pyrin siis rauhoittumaan ja keskittymään ympärilläni oleviin positiivisiin asioihin kaiken tämän epävarmuuden ja levottomuuden keskellä. Ja on-the-positive-note, ehkäpä näistä syntyy myös uusia mukavia rutiineja myös siihen normaalimpaan arkeen, jos/kun joskus sinne päästään takaisin. Moni näistä ei nimittäin olisi haitaksi ihan normaalissa arjessakaan!

Kuulen mielelläni myös teidän vinkkejä arjessa rauhoittumiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *