Living in the moment

Yksi tavoitteistani seuraavalle 365 päivälle on oppia elämään enemmän hetkessä ja arvostamaan enemmän, mitä minulla jo nyt on. Itse olen huomannut, että aika omien ajatuksieni kanssa on vähentynyt viimeisen parin vuoden aikana huomattavasti: minulla on aina podcast korvissa, kun kävelen, juoksen tai hiihdän ja selaan puhelintani istuessani autossa tai ratikassa jne. Tämän seurauksena keskityn aina johonkin muuhun kuin siihen, mitä nyt ja tässä ympärilläni tapahtuu. Tämän seurauksena joskus tuntuu siltä, että päivät vain hujahtavat ohi ja olen välillä sellaisella autopilotilla ja suoritusmoodissa, että hyvä kun muistan, mitä päivän aikana on tapahtunut. Haluan parantaa tapojani tämän suhteen, sillä haluan nauttia elämästäni tässä ja nyt, enkä sitten huomenna : )

Tämän tavoitteen purkaminen konkreettisiksi tehtäviksi osoittautui hankalaksi ja siksi ajattelin omistaa tämän pohtimiselle ihan oman postauksensa. Pohdin ja tutkin aihetta hieman tarkemmin ja löysin useita kirjoituksia ja vinkkejä aiheeseen. Näiden avulla päädyin kokoamaan itselleni seuraavanlaisen listan asioista, joiden avulla voi opetella pysähtymään useammin hetkeen.

1: Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Listaa joka ilta ennen nukkumaanmenoasi kolme asiaa, joista olet sinä iltana kiitollinen. Nämä voivat olla päivän aikana tapahtuneita asioita tai sitten vain yleisiä asioita, joista koet erityisen vahvasti kiitollisuutta sinä hetkenä. Näiden tietoinen miettiminen auttaa sinua keskittymään niihin pieniin, arkisiin asioihin, jotka ovat jo nyt hyvin sen sijaan, että ohitat ne itsestään selvyyksinä. Voit itse valita, haluatko kirjata nämä konkreettisesti ylös muistikirjaan, puhelimen muistioon tai johonkin saatavilla olevaan appiin VAI riittääkö sinulle vain näiden tietoinen miettiminen joka ilta.

2: Mindfulness

Mindfulness on mielen kyky pysähtyä ja asettuatähän hetkeen. Se on erityinen tapa huomioida läsnä olevaa hetkeä, hyväksyen,ilman arvostelua. Harjoittamisen ansiosta keho ja mieli alkavat taas toimiamutkattomasti yhdessä, jonka ansiosta stressinhallinta- ja rentoutumiskykymmelisääntyvät ja hyväksymme itsemme aidommin sellaisina kuin olemme. Rentoudummetähän hetkeen ja voimme tuntea vahvemmin iloa elämässämme.” (mindfulness.fi)

Haluan testata mindfulnessin hyötyjä omaan arkeeni ja ottaa sen harjoittamisen osaksi omia rutiineja. Arkeni on melko hektistä eli odotan mielenkiinnolla, miten mindfulness toimii omalla kohdallani. Koenko sen hölynpölyksi, koska en malta vain istua paikallani tekemättä mitään edes 10min ajan vain koenko sen nimenomaan loistava keinona rauhoittua ja keskittyä hetkeen tauottoman suorittamisen sijaan : )

3: Pysähdy hetkeen, kiinnitä huomiota pieniin yksityiskohtiin ja ota “mielikuvitus” -kuva

Pysähdy välillä kesken lenkin, työpäivän tai kotoisten askareiden ja katso ympärillesi. Huomioi kaunis maisema, siisti koti tai joku hauska yksityiskohta, kuten leikkivät lapset, nopeasti liikkuvat pilvet jne. Ota tästä hetkestä mielikuvituksellinen valokuva ”click”. Jo muutaman sekunnin pysähdys saattaa saada sinut hyvälle tuulelle ja muistamaan katsoa, mitä juuri nyt ympärilläsi tapahtuu ja olemaan onnellinen nyt ja tässä. Tämä aihe liippaa ehkä läheltä mindfulnessia, mutta halusin listata sen omaksi kohdakseen, sen helppouden vuoksi.

4: Lopeta jossittelu ja asioiden murehtiminen

Yritä keskittyä aina positiivisuuteen ja omiin vahvuuksiisi. Jos murehdit jatkuvasti mennyttä tai tulevaa, on sinun varmasti hankala keskittyä nykyisyyteen. Jos huomaat jonkun asian vaivaavan sinua, niin istahda alas, tunnista asia ja käy pui se mielessäsi läpi: miksi tämä asia vaivaa sinua ja mitä voit sille tehdä? Ongelman ratkaisuun keskittyminen auttaa sinua keskittymään siihen, mitä voit tehdä tässä ja nyt. Elämässä on tietysti joskus isompia murheita, joita ei noin vain yhdeltä istumalta korjata, mutta en usko asian pohtimisesta on koskaan haittaakaan.

5: Digital detox

Pidä puhelin ja sometaukoja. Huomaatko kaivavasi puhelimen esiin aina kun sinulla on hetkenkin tauko tai odottelet jotain? Pyri tietoisesti välttämään tätä aina silloin tällöin ja instagramin tai mailien selaamisen sijaan nauti hetkestä omien ajatustesi – tai seurasi kanssa. Katsele tiedostavasti ympärillesi ja havainnoi missä olet ja mitä ympärilläsi tapahtuu

6: The happiness project

Onnellisuusprojekti! Pohdi, missä olet ja mihin haluat mennä. Tämä auttaa sinua toimimaan niin, että tietoisesti tai tiedottomasti teet enemmän niitä asioita, mitkä tekevät sinutonnelliseksi joka päivä. Tätä en kuitenkaan aio listata yksittäiseksi tehtäväksi, koska onnellisuusprojekti on jotain hieman enemmän kuin yksi tehtävä yksittäisen tavoitteen alla ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *