Oura -Ring: My Expectations vs. Reality

Olen ollut Oura -sormuksen onnellinen omistaja nyt 3kk ajan ja ajattelin sen olevan sopiva aika jakaa omat, ensimmäiset kokemukseni sormuksen suhteen.

Miksi Oura?

Omat kolme suurinta syytäni Ouran hommaamiseen olivat: (1) halusin eroon isosta urheilukellosta, jota olin pitänyt ranteessani askel- ja unimittarina 3 vuotta putkeen, (2) olen ollut hieman huolissani palautumisestani ja toivoin Ouran antavan apua sen varmistamiseen ja (3) tykkään datasta.

Miten Oura on lunastanut odotukseni?

Käydäänpä sitten seuraavaksi läpi, miten Oura on lunastanut nämä kolme odotustani.

1: Halusin päivittäiskäytössä eroon isosta urheilukellostani:

Tämä on (tietysti) toteutunut hyvin, sillä saan nyt päivittäisen askelmääräni ja aktiivisuuteni suoraan sormuksesta ja minun ei tarvitse enää pitää urheilukelloa yöt, päivät ranteessani mitatakseni tuota edellä mainittua aktiivisuuttani plus unta. Vaikka pidänkin Suunnon Spartan kellostani, niin se on kuitenkin jatkuvassa käytössä hieman liian iso ja noh, urheilukellomainen. Turhamainen puoleni siis kiittää, kun pääsen taas pitkästä aikaa käyttämään normaaleja rannekellojani ; )

Lisäbonuksena urheilukellon mittaamiin tietoihin on Oura mittaa myös päivittäistä in-aktiivisuutta, joka on mielestäni todella hyödyllinen ja herättelevä tieto! Esimerkiksi pahimpina työpäivinä in-aktiivisuus hipoo 11h luokkaa, kun taas viikonloppuisin se on parhaillaan (vai pahimmillaan) 3h luokkaa. Tämä mittari herättää kyllä hyvin vetristämään jalkoja enemmän työpäivien aikana! Oura myös hälyttää puhelimen kautta, jos in-aktiivisuus on jatkunut yhtene putkeen liian kauan, joka auttaa muistamaan pienen verryttelyn olevan paikallaan.

Pieni haittapuoli tässä on se, että datani kertyy nyt kahteen eri paikkaan. Käytän siis vielä Suunnon kelloani urheilussa, sillä Ouran ominaisuudet eivät korvaa urheilukelloa: sormus ei mittaa sykettä, etäisyyttä, reittiä jne. Tämän seurauksena urheiludatani kertyy Suunto Appiin ja kokonaisaktiivisuuteni Ouraan. Tämän korjaamiseen on olemassa jonkinlainen hack, mutta en ole vielä saanut aikaan näiden synkronointia – joka indikoi, että tämä ei ole ollut minulle (toistaiseksi) mikään suuri ongelma.  

2: Palautumisen varmistaminen

Olen kova tekemään ja suorittamaan sekä töissä että vapaa-ajalla. Siksi olen välillä hieman huolissani palautumisestani ja uneni laadusta. Tähän toivoin Ouran tuovan jonkinlaista näkyvyyttä ja mahdollista ”herättelyä”, jos painaisin liian kovaa. Osittain Oura on tämänkin osalta lunastanut odotukseni, mutta sanoisin näin 3kk jälkeen olevani vielä hieman odottavalla kannalla ja haluan vielä enemmän käyttökokemusta, ennen kuin osaan sanoa vahvasti juu tai jaa.

Kantaani hieman avatakseni sanoisin, että Oura antaa kyllä mielenkiintoista dataa unesta ja palautumisesta mm. unimäärän, syvän unen, REM unen, unisykkeen ja sykevälivaihtelun perusteella. Omalla kohdallani unen laatu vaikuttaa todella huonolta – ja en ainakaan vielä koe löytäneeni syy-yhteyttä sen välillä, miksi joinain (harvoina) öinä nukun Ouran mukaan todella hyvin ja muina todella huonosti. Samaan aikaan kuitenkin sykevälivaihteluni on korkea(hko), joka toisaalta kielii hyvästä palautumisesta. En siis ole varma, kuinka sokeasti minun kannattaa noita unitietoja ainakaan tällä hetkellä tuijotella.

Samalla kuitenkin olen nähnyt hyvin vahvat syy-seuraussuhteet näiden tietojen vaihtelussa eli uskon niillä olevan jotain totuusperää: esimerkiksi kävin vetämässä yhtenä päivänä hieman puolikuntoisen pienimuotoiset maksimisyke-intervalli harjoituksen (kyllä, todella viisasta ; ) ja lopputuloksen huomasi kyllä seuraavan yön arvoissa: leposykkeeni oli 65-75 luokkaa koko yön ja sykevälivaihtelu hyvin alhainen. Uneni taas toisaalta pysyi itselleni normaali (huonoissa) lukemissa.

Toinen huomionarvoinen asia on, että vaikka Ouran laskennalliset palautumismittarit näyttävät omalla kohdallani usein ns. ”punaista”, niin en ota niitä kovin tosissani vaan uskon Ouran olevan vain hieman liian herkkä aktiiviselle treenaamiselle. (tämä siis sen takia, että vaikka palautuminen näyttää punaista, niin sykevälivaihteluni pysyy ihan OK:na ja osittain varmaan sen takia, että en vain malta höllätä, vaan kuvittelen, että enemmän on enemmän ; ). Täten tämä Ouran suositusdata on minulle tavallaan hyödytöntä, jos sitä ei seuraa konkreettinen muutos omassa käytöksessäni. Siksi sanonkin tarvitsevani lisää aikaa: tähän asti olen lähinnä havainnoinut mittaustuloksia ja erilaisia syy-seuraussuhteita – ja seuraavaksi pitäisi alkaa toimimaan. Vasta sen jälkeen näen, saanko tästä pelkän tiedon lisäksi jotain konkreettista hyötyä – ja pystyn todistamaan, että data muuttuu mahdollisten tekemieni muutoksien perusteella, jonka seurauksena voisin alkaa luottamaan noihin Ouran mittaustuloksiin ja -suosituksiin nykyistä enemmän : )

Toistaiseksi suurin oppini siis on: Älä tee maksimikestävyysharjoittelua kipeänä – ja tämän tietämiseen ei välttämättä olisi Ouraa tarvittu – ihan maalaisjärjen olisi kuvitellut riittävän ; )

3: Tykkään datasta

Tämän kolmannen syyn sanoisin olevan oikeastaan perusta kaikille Ouraa tai muita mittalaitteita harkitseville. Jos sinua ei kiinnosta data ja analytiikka ja ahdistut itsesi mittaamisesta, niin silloin on turha hankkia tällaisia mittalaitteita. Tässä tapauksessa uskon laitteiden olevan käytössä muutaman viikon ja sen jälkeen ne helposti jäävät laatikon pohjalle muutaman käyttökerran jälkeen. Itse suosittelisin siinä vaiheessa keskittymään enemmän oman fiiliksen tunnusteluun: esimerkiksi keskity joka aamu siihen, miltä sinusta tuntuu, oletko virkeä vai väsynyt ja lähde miettimään tarvittavia muutoksia sen pohjalta.

Jos kuitenkin kuulut samaan kategoriaan kuin minä, joka rakastaa dataa ja itsensä mittaamista: ”jos minulla ei ollut urheilukello lenkillä päällä, niin lenkki meni hukkaan”, niin Oura on ihan mielenkiintoinen (lisä)tiedonlähde. Omalla kohdallani data lisää motivaatiota tehdä ”asioita oikein” esimerkiksi pitää tasaista aktiivisuutta yllä päivän mittaan, mennä nukkumaan aikaisemmin, vääntäytyä päivän jälkeen iltalenkille, jos mittari näyttää, että olen istunut koko päivän paikoillani töissä jne. Koen Ouran antavan näihin tarpeisiin juuri sopivasti dataa ja helposti pureksittavassa muodossa (esim. päivittäisen näkymät + trendit).

Yleisesti ottaen olen ollut siis tyytyväinen Ouraan ja olen kokenut saavani, mitä odotinkin. Näiden alkupäisten odotusten lisäksi olen viime aikoina löytänyt Ouralle myös uusia, hieman yllättäviäkin käyttökohteita. Voin kirjoittaa näistä parin kuukauden päästä uudestaan, kun minulla on hieman enemmän dataa ja kokemusta käsissäni näiden osalta ja osaan kertoa niistä tarkemmin! …plus jotta vältän tämän postauksen venymisen vielä pidemmäksi ; )

Toivottavasti tästä oli hyötyä sinulle, jos olet myös pohtinut Ouran hankkimista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *